Un gălăţean în conducerea sindicatelor din companiile lui Gupta

Un gălăţean în conducerea sindicatelor din companiile lui Gupta
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Alegeri la nivelul unităților GFG Alliance

La nivelul unităților din cadrul GFG Alliance, printre care se numără și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, a fost constituit Comitetul European de Întreprindere (European Works Council/ EWC), menit să fie un instrument de dialog social între patronate și sindicatele din cadrul grupului. Această structură va fi un mediu de informare și colaborare pentru unități din nouă țări europene, cu un total de 18.000 de angajați.

Obligația de a înființa EWC și de a asigura condiții pentru activitatea acestuia este stabilită de legislația Uniunii Europene (UE) pentru toate grupurile de afaceri care au unități de producție în mai mult de două țări UE. Acordul privind structura și modul de lucru în cadrul EWC al GFG Alliance - conglomerat de companii controlate de omul de afaceri Sanjeev Gupta - a fost încheiat în aprilie anul trecut, iar în cursul lunii ianuarie 2022, în cadrul unor ședințe on-line (din cauza pandemiei - n.r.), sindicaliștii și-au ales structurile de reprezentare și conducerea EWC.

Noul EWC este format din reprezentanții tuturor unităților GFG din Belgia, Republica Cehă, Franța, Italia, Luxemburg, Polonia și România, dar și din Marea Britanie și Macedonia. Consiliul Comitetului European de Întreprindere va fi format din 33 de membri. Prin vot, în funcția de președinte al Consiliului EWC a fost desemnat David Verner, de la Liberty Ostrava (Cehia), funcția de vicepreședinte revenindu-i lui Gheorghe Bezman, din partea sindicatului Siderurgistul AMG - Liberty Galați.

"Odată cu înființarea EWC, avem ocazia să avem un dialog direct cu liderii Liberty Group pe subiecte precum: inițiativele strategice ale Grupului pentru viitor; modalități de lucru; investițiile necesare pentru a ține pasul și a depăși potențial concurenții etc. Ne așteptăm la un dialog deschis și onest, necesar pentru a asigura încrederea reciprocă”, se arată într-un comunicat de presă al sindicaliștilor din Grupul GFG Alliance.

Membrii EWC au avut deja primele discuții cu conducerea GFG Alliance, în care au fost abordate subiecte precum refinanțarea grupului, procesele consumatoare de energie și evoluția prețurilor acestora.

Sindicatele reprezentate în cadrul Comitetului European de Întreprindere și-au manifestat disponibilitatea de a conlucra cu patronatele atât timp cât li se furnizează informații adecvate și speră într-o îmbunătățire a comunicării între patronate și angajați. "Înțelegem ambiția domnului Gupta pentru o industrie verde a oțelului și a aluminiului. Angajații caută informații mai detaliate despre acțiunile întreprinse pentru a realiza acest lucru, mai degrabă decât idei generale, pentru a ne permite să ne angajăm pe deplin în proces. Așteptăm cu nerăbdare informații mai detaliate în viitoarele reuniuni ale EWC și în consultarea angajaților", au arătat reprezentanții comitetului. EWC va trimite conducerii GFG Alliance o scrisoare cu aproximativ 30 de întrebări referitoare la viitoarea finanțare a companiilor europene ale grupului și va solicita răspunsuri până la 31 ianuarie.

Reuniunile periodice ale Comitetului EWC, formate dintr-un reprezentant al fiecărei țări sau unități, vor avea loc cel puțin o dată pe trimestru.

Citit 5266 ori Ultima modificare Vineri, 28 Ianuarie 2022 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.