La Spitalul de Boli Infecțioase Galați, echipamente medicale unice în țară

La Spitalul de Boli Infecțioase Galați, echipamente medicale unice în țară
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Sf. Cuvioasa Parascheva" din Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație - unele dintre ele unice în țară! - grație unui proiect cu fonduri europene, în valoare de aproape 2,7 milioane de lei, derulat de Consiliul Județean (CJ) Galați. Rezultatele obținute de medici sunt atât de spectaculoase încât unele dintre ele au făcut obiectul unor prezentări în cadrul revistelor științifice internaționale.

Implementarea investițiilor privind "Dotarea Ambulatoriului Integrat de Specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Cuvioasa Parascheva»" a început în 2019, iar marți, 13 aprilie, CJ Galați a marcat închiderea oficială a acestui important proiect pentru medicina gălățeană.

"Este un proiect care va duce la creșterea calității serviciilor medicale acordate pacienților din Galați, dar și din alte localități. Finanțarea de 2,7 milioane de lei, atrasă prin Programul Operațional Regional, se regăsește în special în aparatură - e vorba de 43 de aparate de înaltă performanță, care vor sprijini calitatea actului medical, dar și în alte dotări specifice activității medicale", a arătat vicepreședintele CJ Galați, Doina Cucu.

Echipamentele sunt destinate atât Secției de Boli Infecțioase, cât și Secției de Dermato-Venerologie a spitalului gălățean. "Piesa de rezistență" a investițiilor de la Spitalul "Sf. Parascheva" este un echipament de tomografie optică coerentă, un aparat unic în țară și printre puținele din Europa!

"Este o tehnologie de ultimă generație, care permite diagnosticarea în mod non-invaziv a anumitor patologii, inclusiv patologii tumorale și inflamatorii; care pot fi depistate precoce și astfel putem preveni complicațiile ulterioare. Acest echipament explorează atât epidermul, cât și dermul, într-o manieră care permite vizualizarea vaselor, a diverselor structuri și permite luarea unor decizii cu mare rapiditate și exactitate, în sensul de a permite, de exemplu, excizia unei leziuni care este suspectă sau de a promova un anumit tratament atunci când este necesar. Dar faptul că e un procedeu de diagnosticare non-invaziv este un lucru extraordinar", a arătat dr. Alin Laurențiu Tatu, șeful Secției de Dermatologie.

Printre echipamentele performante se mai numără și cabina de fototerapie UVB, echipamentele de crioterapie cu azot lichid, videodermatoscopul, videocapilaroscopul etc.

"După o perioadă complicată, în contextul pandemic, această dotare este ca un fel de <<premiu>> pentru noi. De mai bine de 20 de ani de când sunt în acest spital, nu am avut niciodată o investiție de o asemenea anvergură, una care ne va permite diagnostice și tratamente de înaltă performanță", a arătat, la rândul ei, dr. Manuela Arbune, șefa Secției de Boli Infecțioase.

Un fapt remarcabil este că noile echipamente și rezultatele medicale vor putea fi folosite în activitatea științifică, în cadrul "Centrului integrat multidisciplinar pentru cercetare de interfață dermatologică", un rezultat al colaborării între CJ Galați, Spitalul de Boli Infecțioase și Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.

"Avem deja mai multe articole pe teme științifice privind tomografia optică, iar recent a apărut un articol de specialitate inclusiv în Jurnalul Academiei de Dermatologie din SUA, publicația științifică nr. 1 în materie de dermatologie. Și desigur, ne bucurăm că Galațiul, prin acest proiect, capătă și această anvergură științifică", a precizat dr. Alin Laurențiu Tatu, care este și cadru universitar al Universității "Dunărea de Jos" din Galați.

Citit 1743 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 12:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.