Harap Alb se face neamţ

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Amintirile durerii - Pe 6 iulie s-au împlinit 61 de ani de când comuniştii sovietici au deportat 11.293 de familii de români basarabeni - 35.796 persoane, dintre care 9.864 de bărbaţi, 14.033 de femei şi 11.889 de copii. 7.620 de familii au fost considerate „chiaburi”, iar celelalte acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

Hotărârea, care prevedea „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni”, era însoţită de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”. Deportaţilor li s-au confiscat averile şi li s-a interzis să-şi ia cu ei bunuri materiale.

* Protest - Comunitatea românească din oraşul Terni (regiunea Umbria, Italia) se solidarizează cu românii şi organizaţiile din Roma şi Torino care au protestat împotriva măririi aberante şi nejustificate a taxelor consulare pentru românii din străinătate.

A  început şi  o campanie de strângere de semnături în semn de protest faţă de măsura luată de guvernul de la Bucureşti. Peste 200 de români au răspuns apelului organizatorilor şi au cerut ca protestul lor să ajungă la cunoştinţa Guvernului, Parlamentului şi a mass media româneşti.

* De departe, de aproape - În perioada 10 iulie - 14 august 2010 se desfăşoară la Muzeul Muncii „Michel Giacometti” din Setúbal (Portugalia) proiectul „De longe, de perto” (De departe, de aproape), dedicat culturii tradiţionale din România, în special unor aspecte legate de muncă şi de vechile ocupaţii din mediul rural.

Evenimentele se desfăşoară în cadrul parteneriatului dintre Primăria Municipiului Setúbal şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării şi al Parohiei Ortodoxe Române din Setúbal.

* Basme româneşti în Berlin - Pe 10 iulie 2010 va avea loc în capitala Germaniei a 10-a ediţie a „All Nations Festival - Ziua porţilor deschise la ambasadele şi institutele culturale din Berlin”.

În acest an, România participă pentru prima dată la acest festival, prin organizarea „Zilei porţilor deschise” la Institutul Cultural Român (ICR) Berlin, între orele 11.00-18.00.

Tema zilei va fi „Basme româneşti, în Berlin”. Astfel, la ICR Berlin va fi organizată o expoziţie de marionete, în colaborare cu Teatrul de păpuşi „Ţăndărică” din Bucureşti. De asemenea, la orele 12.00 şi 15.00, va fi prezentat filmul de desene animate „Harap Alb” (regia: Radu Dumitru Penescu), după povestea omonimă a lui Ion Creangă.

Citit 972 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.