Clubul Kiwanis Galați, invitat la Congresul France-Monaco

Clubul Kiwanis Galați, invitat la Congresul France-Monaco
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Multe dintre activitățile suspendate din motive întemeiate în pandemie s-au reluat în această primăvară, aducând din nou împreună oameni cu aceleași preocupări și interese, printre care întrajutorarea semenilor, mai ales în urma izbucnirii conflictului armat din Ucraina, care rămâne o prioritate. Este și cazul Clubului Kiwanis România, care a reluat organizarea congresului național, precum și participarea la congresele internaționale organizate pentru alegerea noilor guvernatori și a echipei de conducere pentru anul 2022-2023. Astfel, în luna aprilie, în ciuda războiului foarte apropiat de granița noastră, s-au reunit, la Galați, delegațiile a 15 cluburi Kiwanis din țară, precum și delegația Franței. Detalii am aflat de la prof. Valeria Tudosă, past-guvernator Kiwanis.

- Înțeleg că vizita la Galați a oaspeților români și francezi a fost o reușită?

- Am avut bucuria, eu și colegele mele din Clubul Kiwanis Galați, să fim gazdele primei întâlniri post-pandemie și să primim inclusiv delegația Franței,  alcătuită din guvernatorul Philippe Journiac, delegata France-Monaco pentru România, Francoise Achard, precum și familia Wanda si Michel Perrin. Pentru aceștia din urmă, venirea la Galați a fost și prilejul de a-și reînnoi jurămintele de căsătorie făcute la Oradea acum zece ani. Au dorit ca, în Biserica Catolică de la Galați, monument istoric, lăcaș care deține o orgă donată de tatăl poetului Vasile Alecsandri, să mulțumească Domnului pentru fericirea pe care le-a hărăzit-o, de a fi împreună. Un moment plin de emoție, pe care ne bucurăm că oaspeții l-au putut trăi la noi în oraș.

- A urmat, chiar la începutul acestei luni, Congresul Cluburilor Kiwanis din Franța. Cine a participat de la Galați în delegaţia României?

- Într-adevăr, delegația României, alcătuită din guvernator Viorica Pârlog, împreună cu soțul, past-guvernatorii Jeana Sprânceană și subsemnata, precum și membrele Viorica Macovei, Gabriela Ionescu și Liliana Cavalioti, alături de care au venit și două membre de la Turnu Măgurele, a fost invitată în Franta, la Congresul de la Montelimar, capitala nugalei și a trufelor. La Muzeul Trufelor din zona Provence am putut vedea cele 32 de soiuri de trufe din Europa, inclusiv trufa neagră sau "diamantul negru", al cărei preţ ajunge la 10.000 de euro kilogramul.

- Activitatea Clubului Kiwanis România a fost mereu apreciată în Franţa. Cu ce s-a prezentat special delegaţia ţării noastre anul acesta?

- România este invitat special la congresul Franţei, steagul si imnul României sunt alături de cele ale Franței și UE, France-Monaco fiind districtul-naș al Districtului Kiwanis România. Anul acesta, la deschiderea Congresului France-Monaco, a fost invitată să evolueze echipa de dansuri a copiilor din Găeşti (18 copii şi 8 adulți), în faţa cărora cei peste 300 de participanţi francezi s-au ridicat în picioare şi i-au aplaudat la scenă deschisă. Ritmul căluşarilor români şi al altor dansuri populare româneşti rivalizează oricând cu cel al dansului irlandez, de exemplu.

Kiwanienilor români li s-a propus şi organizarea unui stand românesc, alături de cel al Franţei. Acesta a fost apreciat ca având o înaltă ţinută, vizitatorii francezi fiind atraşi de iile şi exponatele româneşti, printre care s-a numărat şi cartea mea, Kiwanis România şi Francofonia, scrisă în limbile franceză şi română, cu prilejul celor 25 de ani de Club Kiwanis la Galaţi şi a 20 de ani de francofonie desfăşurată  de Kiwanis România.

- Galaţiul are legături francofone foarte puternice şi rezultate pe măsură. Cunoaşterea limbii franceze mai reprezintă un atu pentru viitorul elevilor gălăţeni?

- Cu siguranţă! Trebuie menţionat că laureaţii concursului de eseuri în limba franceză, patru la număr, selectaţi din 52 de elevi participanţi din liceele din România care studiază limba franceză, sunt beneficiarii unui sejur de o săptămână în Franţa, la familii de kiwanieni din Blois, de pe Valea Loarei. Liceele gălăţene, care au participat cu 20 de concurenţi, se fac remarcate an de an la acest concurs. Două dintre fostele laureate sunt astăzi studente în Franţa, la Universitatea Sorbona din Paris şi la Montpellier, ceea ce le dorim şi  laureatelor de anul acesta, Katia Sandu, de la Colegiul Naţional "A. I. Cuza", profesor Monica Iancu, şi Ana-Maria Gheorghe, de la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin", profesor Larisa Pelin.

Citit 977 ori Ultima modificare Vineri, 20 Mai 2022 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.