De ce a fost anulat votul României la Eurovision: „O neregulă de asemenea amploare este fără precedent”

De ce a fost anulat votul României la Eurovision: „O neregulă de asemenea amploare este fără precedent”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a explicat, joi seară, de ce au fost eliminate de la vot cele șase jurii, inclusiv România, acuzând că acestea s-ar fi votat între ele. „O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce privește modelul de vot al juriului este fără precedent”, se arată în comunicat.

EBU a arătat că, în cea de-a doua semifinală, patru dintre cele şase jurii au plasat toate celelalte cinci ţări în Top 5, iar patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

„Modelul în cauză a fost detectat ca fiind neregulamentar de către partenerul de vot paneuropean și a fost recunoscut de către monitorul independent al voturilor, deoarece cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din celelalte 15 țări care au votat în aceeași semifinală (care includea trei dintre cele cinci mari țări: Germania, Spania și Regatul Unit)”, acuză EBU.

În plus, patru dintre cele șase țări au fost clasate în ultimele șase țări din celelalte 15 țări care au votat în această semifinală.

Pentru mai multă claritate, EBU a dezvăluit și rezultatele semifinalelor juriului fără ca voturile celor șase națiuni să fie luate în considerare. Puteți vedea acest rezultat mai jos, cele șase țări fiind evidențiate cu roșu.

EBU a publicat, de asemenea, voturile originale ale celor șase țări. În aceste rezultate, se vede cum și-au acordat voturile între ele.

Reamintim, ediția din acest an a concursului Eurovision a fost marcată de controversa iscată de anunțul EBU, de la finalul competiției, în care menționa că au fost descalificate juriile din țase țări, după ce ar fi fost observate nereguli, și le-a înlocuit cu un „agregator” de scoruri. În replică, Televiziunea Română a denunțat o schimbare a regulilor în timpul jocului și a precizat că acordase maximum de puncte Republicii Moldova, nu Ucrainei, așa cum s-a anunțat în finala la Torino.

Organizatorii au anunțat, pe scena Eurovision 2022, că nu a putut fi stabilită conexiunea cu România, iar TVR acuză că a fost schimbat votul. În realitate, acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext, după cum a dovedit prezentatoarea TVR, Eda Marcus.

Citit 1983 ori Ultima modificare Vineri, 20 Mai 2022 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.