Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, reținut într-un dosar penal de corupție și trădare

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, reținut într-un dosar penal de corupție și trădare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, a fost reținut pentru 72 de ore, a confirmat procurorul general interimar, Dumitru Robu, pentru Deschide.MD, informație preluată de Digi 24.

Potrivit informațiilor preluate din presa de peste Prut, procurorii moldoveni au dispus marți reținerea lui Dodon după ce marți dimineața au efectuat mai multe pecheziţii la locuinţa și alte proprietăți ale sale, într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea „Dosarul Sacoşa”. Publicația scrie că este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM, în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Sursele Deschide.MD susțin că perchezițiile au loc și la alte adrese, respectiv casa părinților lui Dodon din satul Sadova, dar și la tabăra de odihnă care ar aparține familiei lui Dodon. Totodată, acțiunile de urmărire penală sunt demarate la cel puțin două apartamente care i-ar aparține lui Dodon, dar care ar fi înregistrate pe numele cumnatului său, dar și a finului socialistului, fostul ofițer al SPPS, Lilian Filipov.

Potrivit procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale, perchezițiile se efectuează la imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor, coruperea pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Dodon a fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, într-un scrutin marcat de mari probleme de vot în diaspora. Cunoscut în special prin mesajul său puternic pro-rus, el și-a exprimat public, în repetate rânduri, admirația față de președintele rus Vladimir Putin, spunând că dorește să fie pentru Moldova un lider așa cum Putin este pentru Rusia.

Potrivit HotNews.ro, Kremlinul reacționează după ce autoritățile din Republica Moldova l-au reținut pe fostul președinte Igor Dodon, un pro-rus convins. Deși susține că este o chestiune care privește Chișinăul, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, spune că este alarmantă „persecuția” susținătorilor unei cooperări cu Rusia.

Citit 1067 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2022 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.