Ghiţă Nazare - triplă lansare la aniversarea a 75 de ani

Ghiţă Nazare - triplă lansare la aniversarea a 75 de ani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pe 30 mai, profesorul, publicistul și editorul Ghiță Nazare împlinește 75 de ani. Dincolo de cariera de la catedră, sărbătoritul de astăzi s-a remarcat printr-un dinamism cultural sui-generis. Firește, există multe cadre didactice care au preocupări notabile dincolo de școală, dar în situația de față avem de-a face cu un intelectual decis să rămână în agora, care își așază talentul în slujba semenilor, a cunoașterii și popularizării preocupărilor lor spirituale. A înființat în urmă cu 32 de ani revista lunară "Școala gălățeană", oferită de atunci non-stop cu generozitate colegilor săi de breaslă. Încă din anii când era dascăl la catedră, Ghiță Nazare a scris lucrări, mai ales pe teme istorice. Treptat, aria de interes s-a diversificat, rezultând zeci de cărți despre instituții culturale (Casa Corpului Didactic, de pildă, unde a fost și director), monografii ale Galațiului, dar, mai ales, volume de dialoguri, prin care a pus în lumină preocupările multor personalități locale. "Volumul de interviuri semnat de Ghiță Nazare - menționa Teodor Parapiru la apariția uneia dintre aceste cărți - este util și de justificat interes, fiindcă oferă informații deosebite, opinii și idei remarcabile, atitudini înnoitoare, perspective ale realității actuale, preocupări generoase, talent și sensibilitate." Numeroși scriitori gălățeni și nu numai, oameni de cultură, intelectuali în general trebuie să-i fie recunoscători lui Ghiță Nazare, deoarece le-a oferit șansa neuitării, fie și printr-un interviu așezat într-o carte. Îmbucurător pentru cel sărbătorit și pentru noi, contemporanii săi, este faptul că anii par să nu-i afecteze ritmul de viață, frenezia implicării sale în tumultul cultural al orașului și al epocii fiind de invidiat.

Cele menționate mai sus și încă alte motive ne oferă prilejul de a-i dori "La mulți ani" cu sănătate, spre folosul său și al nostru, al tuturor. (Dan Plăeșu)

Triplă lansare la aniversare

Salonul Literar „Axis Libri" se va desfășura astăzi, 26 mai, de la ora 17,00, la Biblioteca „V.A. Urechia". Vor fi lansate trei cărți semnate de profesorul Ghiță Nazare: „De la cerneala de boz la calculator", Editura Eikon, „Zăbava unor noi LECTURI...", Editura Phoebus și „Scriitori în agora", Editura Detectiv literar, un mod inedit de a aniversa 75 de ani (vârstă pe care o va împlini pe 30 mai). Invitați speciali vor fi scriitorii: Violeta Ionescu, Ion Manea și Teodor Parapiru. A fost pregătit şi un moment artistic cu Alesia Necula – flaut, prof. Daniela Aurora Ilisan – voce și prof. Ioan Traian Ilisan – vioară. (Roxana Artene Penciu)

Citit 1448 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 23:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.