13 gălăţeni, în „maşina timpului”, la Dapyx Internaţional

13 gălăţeni, în „maşina timpului”, la Dapyx Internaţional
Fuguţa prin… istorie!
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

13 gălăţeni entuziaşti pentru magia reconstituirilor istorice, membri ai filialei gălăţene a Asociaţiei Culturale (ACT) "Tomis", s-au remarcat, printre alţi 250 de participanţi din 16 asociaţii din România şi două din Bulgaria, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice "Dapyx". S-a desfăşurat în perioada 20-22 mai pe Stadionul Municipal "Iftimie Ilisei" din Medgidia şi într-o tabără cu corturi pentru ateliere, din apropiere. Uniforme, vechi straie elegante, armuri (pe un soare arzător, cămaşa de zale de 12 kg, plus armura, spun ceva!), culoare, cai superbi, mai toate epocile: Antichitate, Evul Mediu, cele două războaie mondiale.

În tabără, vizitate de public şi fotografiate, ateliere în care se lucra pielărie, în metal, în lemn, bijuterii, pietre semipreţioase şi altele. Îmbrăcată în veşminte dacice, plasticiana Sorina Vădeanu, membră a ACT Galaţi, a realizat în tabără o frumoasă tapiserie, cu ajutorul unui război de ţesut dacic, reconstituit, cu sprijinul altui "dac" - sculptorul Adrian Vădeanu, soţul său. Călărie, tir cu arcul, mânuiri de arme. Fotograf pentru asociaţia gălăţeană, eleva Anca Botez a descoperit echipa şi s-a "molipsit" la o recentă lansare a unei cărţi de istorie gălăţeană, la C.N. "Vasile Alecsandri".

Execuţii, gladiatori, prizonieri legaţi, călăreţi...

La "Dapyx", publicul a aplaudat reconstituirea unor bătălii din Al Doilea Război Mondial, cu români în uniforme ale vremii, elegante trupe ale Wemachtului şi sovietici, sau între daci şi romani, cu participare scită şi a popoarelor migratoare. Regele dac Dapyx, ucis de romani. Trupa de "daci" din Slobozia a executat un prizonier roman, căruia i-a scos din vintre, pentru devinaţie... ficatul (un organ  real, însă de animal). Lupte de gladiatori. Un jaf la Vidin la vremea lui Vladimirescu, când paşa Pazvantoglu, cunoscut în popor drept Pazvante Chioru, a luat ostatec, spre răscumpărare, un boier valah. M-am lăsat şi eu legat de tâlhari, în rolul unui profesor austriac la curtea boierului. Şi tâlharii turci, şi oamenii sultanului care i-au executat apoi pe bandiţi au fost jucaţi, în elegante veşminte, de  ieşenii din Asociația "Ignis Vultus".

Am admirat şi superbi călăreţi migratori, arcaşi din galop, pe cai iuţi, sau teutoni, pe cai uriaşi. Seara, concerte - precum cel al lui Vasilis Karras, cel care umple stadioane de 50.000 de locuri în Grecia şi e aplaudat în toată lumea! Jocurile de artificii şi cu lumină laser, impresionante, au costat chiar mai mult decât găzduirea trupelor de reconstituire! Şi mult-aşteptata la final, nu numai de către copii, bătălie cu perne bune de smuls şi de luat acasă.

Amfitrion, ca de obicei, convingător la microfon, dr. Costin Scurtu, managerul Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I" - Constanța, secondat de un muzeograf de la muzeul din Zalău, de vicepreşedintele ACT Galaţi, Adrian Tăbăcaru, şi de istorici. La tabără preşedintele ACT Galaţi, Theodor Bolea, "armurierul" echipei, m-a încântat din nou cu istorii ale armelor; de pildă, cum musulmanii indieni au refuzat să folosească puştile gresate nu cu ceară, ci cu "spurcata" grăsime de porc...

Au evoluat oameni dăruiţi din Asociația "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae", fondată în 2016 la Sofia - prima trupă de reconstituiri istorice din Bulgaria, şi Asociația "DVX Anticae" din Sviştov, Bulgaria. Foarte activă, Asociația Culturală "Tomis", cu filialele Galaţi şi Arad, asociaţii din Capitală (două chiar), din Craiova, Zalău, Timişoara, din comuna Cristian de Sibiu, din Codlea, comuna Călata de Cluj, Mediaș, Iaşi, Astra Dobrogeană, Asociația Română a Jocurilor și Sporturilor Tradiționale şi, cu o energie molipsitoare, micuţii de la "Cercetașii Dapyx" Medgidia.

O lecţie inteligentă de... afacere culturală

Cu mult timp înainte de festival, au fost rezervate toate camerele din unităţile de cazare din Medgidia şi localităţi învecinate, ceea ce ne dorim cândva şi la Galaţi. Horeca a câştigat şi ea, iar taxele care merg la administraţia locală aduc, desigur, un surplus financiar.

Cheltuieli? De la UE! Finanțarea ultimelor ediții ale festivalului s-a făcut prin proiectul pe care municipalitatea din Medgidia l-a desfășurat în parteneriat cu cea din Elena din Bulgaria. Proiectul a fost al optulea dintre cele 57 de proiecte câştigătoare!

Explicaţii foto:

Foto 1, galerie. Plasticiana... dacă Sorina Vădeanu, într-un război dacic - de ţesut. Foto 2. «Achtung!»

Alte imagini:

Citit 1804 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2022 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.