Comisarul UE pentru dezastre, la Galaţi

Comisarul UE pentru dezastre, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comisarul european Kristalina Georgieva a descoperit la Galaţi că prietenul la nevoie se cunoaşte * Felicitând autorităţile pentru ajutorul oferit Republicii Moldova, comisarul ne-a promis tot sprijinul pentru accesarea rapidă a banilor din fondul de solidaritate al UE * Avem nevoie de cele 75 milioane de euro pe care le putem accesa, pentru că pagubele sunt mai mari decât cele provocate de inundaţiile din 2006 şi 2008 *

Zonele cu risc de inundaţii din Galaţi au fost ieri inspectate de către Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi răspuns la criză în zonele calamitate.

Împreună cu premierul Emil Boc, ministrul de Interne Vasile Blaga, prefectul Cosmin Păun şi secretarii de stat Mihai Capră, Dan Cârlan şi Marian Tutilescu, comisarul european a survolat Dunărea, Siretul şi Prutul, pentru a face apoi o descindere la Şantierul Naval Damen. Furtuna nu i-a permis să inspecteze şi zonele inundate din Tulcea şi alte judeţe din Moldova.

Comisarul de origine bulgară a fost încântat să descopere echipa belgiană care a sărit în ajutorul Galaţiului. I-a felicitat pe belgieni, dar le-a transmis să se pregătească pentru o misiune în Republica Moldova, grav lovită de ape.

După o reuniune de lucru, oficialii au prezentat concluziile întâlnirii. Comisarul european s-a declarat impresionat de promptitudinea cu care România a sărit în ajutorul Republicii Moldova, afectată grav şi ameninţată în continuare de inundaţii şi a descoperit graţie premierului Boc vorba românească „Prietenul la nevoie se cunoaşte!”

Pagube uriaşe

Premierul Emil Boc a declarat că România a depăşit nivelul pagubelor din 2006 şi 2008. Premierul a solicitat realocarea a 124 de milioane de euro fonduri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru reabilitarea infrastructurii rurale din zonele afectate şi are în vedere şi folosirea resurselor din Programul Operaţional Sectorial de Mediu pentru o strategie de apărare împotriva inundaţiilor, pentru consolidarea digurilor putând fi utilizate fondurile structurale - 250 milioane de euro.

Amintind că, pe 2 iulie, România a activat mecanismul de cooperare în domeniul protecţiei civile, Boc a mulţumit Comisiei Europene pentru răspunsul prompt: „Contăm pe sprijinul şi suportul comisarului atunci când vom accesa fondul de solidaritate, ca să putem avea acces rapid la resursele financiare”, a spus premierul.

Este esenţial să nu se mai repete situaţia din 2008, când România a trimis solicitarea în 2 octombrie, Parlamentul European a aprobat-o în martie 2009, iar acordul de finanţare a fost semnat în septembrie 2009. Potrivit premierului, maxim 75 milioane de euro am putea primi de la fondul de solidaritate al UE.

Mulţumiri, felicitări, încurajări

Comisarul european Kristalina Georgieva a mulţumit pentru posibilitatea de a vedea problemele cu care se confruntă Galaţiul, dar şi digul construit cu atâta trudă. Comisarul s-a declarat alături de cei care şi-au pierdut casele, bunurile şi pe cei dragi.

Georgieva ne-a lăudat pentru ajutorul acordat Republicii Moldova, în condiţiile în care avem propriile probleme: „Domnul premier mi-a spus că prietenul la nevoie se cunoaşte. România se bucură de prietenia celorlalte state membre ale UE şi poate fi un prieten de nădejde”.

Comisarul a promis în numele său şi al comisarului pentru politică regională Johannes Hanh, că va analiza cu maximă rapiditate solicitările României.

Dar procedura e lungă: din momentul primirii solicitării - în maxim 10 săptămâni de la dezastru – situaţia se analizează, apoi este transmisă spre aprobare PE. Odată aprobată de PE, solicitarea are nevoie de aprobarea Consiliului UE. Abia apoi se realizează transferul efectiv de fonduri.

Comisarul a precizat că România a mai beneficiat de peste 83 de milioane de euro din fondul de solidaritate în 2008, motiv pentru care este convinsă că avem suficientă experienţă să gestionăm situaţia în termen scurt.

Cu gândul la proxime inundaţii, comisarul a îndemnat România să facă apel şi la fondurile de 195 milioane euro pentru prevenirea şi răspunsul pentru situaţii de urgenţă în caz de inundaţii.

Citit 1435 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.