Lucrări de conservare a Cavoului Roman, după patru ani de la descoperirile arheologice

Lucrări de conservare a Cavoului Roman, după patru ani de la descoperirile arheologice
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cavoul Roman se află tot sub un cort, dar - conform Primăriei Galați - a beneficiat de lucrările de conservare de care avea atâta nevoie. Este singura veste bună în ceea ce privește acest monument istoric care tot așteaptă să fie pus în valoare așa cum merită.

Situat pe strada Oţelarilor, între blocurile D14 şi D16, Cavoul Roman - sit arheologic înscris pe Lista Monumentelor Istorice gălățene - este unicat: cel mai timpuriu monument de acest fel descoperit în lumea romană din zona aceasta, mormânt care a aparţinut, cel mai probabil, unui comandant militar din perioada de maximă dezvoltare a zonei Barboşiului. Cea mai spectaculoasă descoperire făcută de arheologi, în cadrul cercetărilor desfășurate în primăvara anului 2018, este reprezentată de un mic tezaur format din fragmente de foiţă de aur şi almandine şlefuite (pietre semipreţioase din categoria granatelor).

Din 2018 încoace, monumentul așteaptă să fie pus în valoare, iar autoritățile caută surse de finanțare pentru o asemenea investiție. Așa cum am scris în repetate rânduri, de atunci și până acum, Cavoul Roman ar fi avut nevoie de lucrări de conservare, pe care chiar arheologii le-au propus în Raportul de cercetare arheologică preventivă: realizarea unui dren cu un bazin de captare a apei pluviale, achiziționarea unor aparate pentru controlul umidității în vederea conservării optime a tencuielii păstrate in situ. Din păcate, umezeala din cortul sub care a fost adăpostit Cavoul Roman și ineficiența dezumidificatorului pus de Primărie au avut consecințe negative asupra sitului arheologic. După cum semnalam în septembrie anul trecut, monumentul a ajuns să fie mâncat de mucegai, acoperit de mușchi și năpădit de vegetație.

În ianuarie anul acesta, Primăria a atribuit firmei Vaelvi Construct SRL un contract în valoare de 37.000 de lei fără TVA pentru lucrările de conservare la Cavoul Roman: rigolă pe cele patru laturi ale săpăturii existente (pe exterior); başă care va colecta apele pluviale; pompă submersibilă pentru evacuarea apelor din bașa de beton; un dezumidificator montat în cortul existent. Pentru protejarea și conservarea monumentului se impunea acoperirea întregii suprafețe a mormântului cu membrană geotextilă, cortul urmând a se menține, iar terenul ar fi trebuit să fie igienizat și eliminată toată vegetația.

Vegetația înconjoară cortul sub care se află monumentul, dar Primăria susține că lucrările de conservare s-au executat și că urmează a fi recepționate...

Citit 1465 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2022 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.