Prognoză ANM. Temperaturi de peste 30 de grade și ploi probabile spre sfârșitul lunii, în Moldova

Prognoză ANM. Temperaturi de peste 30 de grade și ploi probabile spre sfârșitul lunii, în Moldova
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vremea va fi caniculară în următoarele două săptămâni în toată țara, cu temperaturi maxime de până la 34 de grade Celsius. Probabilitatea de apariție a averselor va fi ridicată, potrivit prognozei publicate de ANM pentru perioada 20 iunie - 3 iulie.

În Moldova, media regională a maximelor va coborî de la 32 de grade, în prima zi a intervalului, spre 26 de grade în 22 iunie. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, astfel încât media maximelor va atinge din nou 32 de grade în zilele de 25 și 26 iunie.

În a doua săptămână de prognoză, variațiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel că media maximelor se va situa în jurul valorii de 30 de grade. Minimele, de 14 - 16 grade, mediat regional în primele nopți vor scădea spre 12 grade, în data de 22 iunie, apoi vor crește treptat până spre 17 - 18 grade (în perioada 26 - 29 iunie). După data de 29 iunie și până la sfârșitul intervalului, variațiile nu vor fi notabile, astfel încât în medie se vor atinge valori minime de 16 - 17 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în perioada 26 - 30 iunie.

În Dobrogea, în prima săptămână din interval, vremea va fi călduroasă local în zona continentală, iar temperaturile maxime, mediate regional, vor fi de 26 - 29 de grade, cu cele mai mici valori în zilele de 20, 22 și 23 iunie. Ulterior, regimul termic nu va avea variații semnificative și se va menține la medii de 30 de grade. Temperaturile minime vor fi în creștere treptata până în 26 iunie, de la valori medii de 16 grade până spre 19 grade, iar după această dată, vor fi relativ constante.

Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată în intervalul 23 - 28 iunie, însă acestea se vor manifesta doar pe suprafețe mici și cu precădere după-amiaza.

La munte, regimul termic diurn va avea variații mai ales în prima săptămână de prognoză, cu medii de 18 grade până la 22 de grade, după care se va menține relativ staționar, la valori mediate de 20 de grade. Minimele nocturne vor fi, în medie, de 6 grade în 22 iunie, iar apoi se vor situa între 10 și 12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor se va menține ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, însă acestea se vor manifesta cu precădere după-amiaza și cu caracter local.

Citit 757 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2022 14:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.