Fostul ministru Costel Alexe și fostul director general al Liberty Galați, Bogdan Grecu, trimiși în judecată pentru corupție

Fostul ministru Costel Alexe și fostul director general al Liberty Galați, Bogdan Grecu, trimiși în judecată pentru corupție
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost trimis în judecată luni de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, dar şi a fostului director general al Liberty Galați, Bogdan Grecu, pentru dare de mită, delapidare şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

În acelaşi dosar, în faţa judecătorilor vor ajunge şi alte cinci persoane acuzate de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comise sub forma autoratului şi a participaţiei improprii.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, la data de 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv, spun anchetatorii, era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.

„Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor care ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului”, menţionează DNA, potrivit Agerpres.

Ulterior, arată procurorii, pentru a crea o aparenţă de legalitate scoaterii din gestiune şi remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeaşi cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociaţie controlată de ceilalţi trei inculpaţi, persoane fizice.

„În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-şi crea un 'alibi juridic' necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleaşi trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile etc.)”, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Fostul ministru Costel Alexe susţine că va demonta piesă cu piesă acuzaţiile care i se aduc, el calificând dosarul drept unul construit pe speculaţii, care „a ţinut agenda publică la nevoie”. El a precizat că nu a cerut şi nu a condiţionat niciodată în cariera sa publică primirea vreunui folos material pentru a-şi exercita atribuţiile în funcţiile pe care le-a ocupat.

Actualul șef al CJ Iași a mai afirmat că „ministrul Mediului nu are atribuţii, nu poate influenţa, nu poate modifica, nu poate interveni în procedura de acordare a certificatelor verzi”, a relatat Digi24.

Citit 7084 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2022 19:55

3 comentarii

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.