Ziariștii profesioniști s-au întâlnit la Galați

Ziariștii profesioniști s-au întâlnit la Galați
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Ziaristul, apostol în comunitate" a fost tema de discuție care i-a reunit la Galați, la Biblioteca "V. A. Urechia", pe membrii Consiliului Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și pe președinții filialelor din Iași, Bacău, Dobrogea, Buzău, Vrancea, Brăila și Galați.

În prezența lui Sorin Stanciu, președintele UZPR, au fost dezbătute aspecte de actualitate și s-au căutat soluții pentru provocările cu care se confruntă ziaristul contemporan.

Dan Constantin, președintele Comisiei de atestare profesională a UZPR, care a slujit ani mulți în Televiziunea Română, a depănat amintiri din vremea când "tatăl meu, gălățean fiind, mă plimba prin Galațiul plin de ruine produse de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial. Sunt plăcut surprins că încă mai sunt păstrate clădiri de patrimoniu, unele chiar bine întreținute, între acestea fiind şi sediul Bibliotecii "V.A. Urechia", fostul ”Palat al Comisiei Europene a Dunării".

Liderii filialelor, Grigore Radoslavescu (Iași), Cornel Cepariu (Bacău), Stan Brebenel (Buzău), Petrică Butuc (Vrancea), Emanoil Dobrescu (Brăila), Ioan Damaschin (Dobrogea) au subliniat nevoia de dialog și de respectare a standardelor de conduită morală și profesională ale ziariştilor.

În cadrul întâlnirii, Sorin Stanciu a propus ca, pornind de la misiunea de apostolat în presă, fiecare filială UZPR din țară să urmeze în demersurile sale calea dialogului și a unității de breaslă, să-i slujească cu bună-credință pe semeni, pentru ca marile sau micile noastre comunități să cunoască zile mai bune. De asemenea, președintele UZPR a informat că există o hotărâre a Consiliului Director al organizaţiei prin care "se recomandă ca fiecare filială să își ia drept mentor un ziarist care a slujit, cu devotament și altruism, comunitatea și cuvântul scris sau rostit". În context, s-a avansat ideea, ca Filiala UZPR Galaţi să îl declare mentor și model de istoric al clipei pe ziaristul Radu Macovei, iar o zi din luna septembrie să fie declarată "Ziua presei gălățene".

Pentru parteneriatul dintre UZPR - Filiala Galați și Biblioteca "V. A. Urechia", președintele UZPR i-a acordat instituţiei gălățene Medalia "UZPR - 100. Împreună scriem istoria clipei!".

Citit 375 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2022 14:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.