O privire sarcastică asupra „epocii de tranziție”. Vrabia – o comedie de nota 10 despre Galați

O privire sarcastică asupra „epocii de tranziție”. Vrabia – o comedie de nota 10 despre Galați
Foto: Cornel Gingărașu
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ultimul spectacol al stagiunii 2021-2022 al Teatrului „Fani Tardini” a fost un regal din toate punctele de vedere: text, regie, joc actoricesc, scenografie și fond sonor.

”Vrabia” este povestea unei familii din Țiglina IV, întinsă pe parcursul câtorva decenii; povestea copilăriei, devenirii și maturizării eroinei Ema-ce-nume-urât și a familiei sale cu părinți combiniști. Povestea personală a autoarei. Un fel de autobiografie ironică și o privire sarcastică asupra „epocii de tranziție”, anii 1990.

Spectacolul abundă în elemente de noutate.

În primul rând, în decorul absolut minimalist, chiar fără fundal de scenă, patru paralelipipede închipuie apartamentul muncitoresc al familiei Popovici. În jurul apartamentului, din vorbe, se construiește grădina din fața blocului, bătătorul de covoare, locul de joacă al copiilor, Faleza, Combinatul.

Iarăși deosebit de interesant este modul în care înaintează în vârstă personajele care, pe măsură ce trece timpul, se dublează, se triplează, se cvadruplează. Tata și mama de la tinerețe se transformă în tata și mama de la vârsta de mijloc, apoi în tata și mama de la bătrânețe. La fel fratele eroinei. Iar Ema-ce-nume-urâtă trece prin patru stadii de creștere și maturizare, în vreme ce scena se aglomerează, eroii trăind simultan (îndoit, întreit, împătrit) în același spațiu. Toate personajele dialoghează cu celelalte caractere, dar și cu ele însele la vârste diferite.

Umorul autoarei și totodată regizoarei Leta Popescu este permanent, viguros, fin și, în același timp, popular. Piesa, dincolo de amărăciunile autobiografice, de sensibilități interioare ori de conflicte, este o comedie savuroasă, care stârnește permanent râsul. Hohote de râs.

Un alt element demn de subliniat este acela că, de obicei, o piesă se naște copil și se maturizează în primele câteva spectacole; or, ”Vrabia” este o piesă care, la premieră, s-a născut adult!

La fel de remarcabil, în afara textului, regiei și scenografiei, este jocul actoricesc – complet, total, energic. Fiecare actor este întruchiparea perfectă a personajului interpretat.

Ritmul acțiunii nu este din cale-afară de vioi; succesiunea replicilor este însă debordantă. Atenția spectatorului trebuie să fie permanent în alertă, ca să prindă replica următoare, înainte de a savura gagul anterior.

Nota 10 pentru întreg spectacolul!

Autor: Leta Popescu

Distribuția:
Ema-ce-nume-urât: Oana Mogoș, Petronela Buda, Elena Ghinea, Cristina Uja-Neagu Fratele Emei: Vlad Volf, Ionuț Moldoveanu, Vlad Ajder
Mama: Carmen Albu, Tamara Constantinescu, Svetlana Friptu
Tata: Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Vlad Vasiliu
Vecinele: Oana Preda, Mihaela Lecca-Gorea
Polițistul: Ciprian Brașoveanu

Regia: Leta Popescu

Scenografia: Bogdan Spătaru

Foto galerie: Tudor Neacșu

Citit 893 ori Ultima modificare Marți, 05 Iulie 2022 12:50

3 comentarii

 • postat de Dănăilă Ionel
  Marți, 12 Iulie 2022 18:54
  5.14.156.***
  Dacă nu ai văzut spectacolul poți comenta multe vrute și nevrute! Spectacol de nota 10 actori de nota 11, FELICITĂRI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Marți, 05 Iulie 2022 15:41
  86.124.203.***
  Nascut in 74 in Tiglina 3 (sau Micro 16) ,dar din '85 pana azi in Micro 17 (sau Tiglina 4) am trait aici si chiar e ceva interesant. Curios. Din poze pare un grup de tinere care nu prea pot face misto (comedie ,roast ,stand-up) de istoria Tiglina 4.
  1
  1
  Raportează
 • postat de vio
  Marți, 05 Iulie 2022 14:35
  89.39.81.***
  Paradigma ultimilor 30 de ani, aparent de succes, substitut viclean al culturii propriu-zise. Se pare ca merge si acum. International, si-a epuizat potențialul. Lamentabil.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.