Știm să promovăm valorile Galațiului? Ottley s-a pozat cu Durbacă!

Știm să promovăm valorile Galațiului? Ottley s-a pozat cu Durbacă!
Charlie Ottley și Eugen Durbacă s-au pozat lângă un OZN al Galațiului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Nu era destul să meargă la muzeul artistului plastic Paul Buța. Charlie Ottley s-a găsit și cu un fost edil al orașului și a filmat pentru proiectul "România Sălbatică" câteva mostre de junglă arhitecturală realizate în primul deceniu post-decembrist. Britanicul ne face și mai celebri: ar trebui să închinăm un pahar de șampanie în cinstea lui.

Pentru ce venise?

Simpaticul și celebrul Charlie Ottley, realizator al seriei de filme documentare "Wild Carpathia" și nu numai, s-a aflat recent în județul Galați pentru a păși în lumea minunată de la "Vatra cu Dor", muzeul viu creat de artistul local Paul Buța în localitatea Șivița din comuna Tulucești. Ați citit despre această frumoasă surpriză. Cu toate acestea, pagina de Pamflet a "Vieții libere" a simțit că se produce o nedreptate, că britanicul mutat în țara noastră trece mai mult de gura lumii prin sud-est, prin Moldova uitată de lume. A fost, totuși, doar o impresie lipsită de argumente, deoarece actorul și producătorul își făcuse cu atenție temele. Charlie recunoaște că avea o țintă și mai mare.

Întâlnire cu Durbi

Când l-am contactat, abia terminase întâlnirea cu un fost primar al Galațiului, Eugen Durbacă. A vorbit în limba română cu cel care a fost edil-șef al municipiului în primul deceniu de după Revoluție. Nu-l putea obliga pe Durbi să forțeze o engleză de clasa a II-a. "Știam de ce vin la Galați, pentru că lucrez la o nouă serie de documentare din proiectul <<România Sălbatică>>. După ce filmezi urși, capre negre, chilii făcute în vârf de munte, n-ai cum să treci mai departe fără mostrele de sălbăticie din orașul dumneavoastră. Realmente, sunt fericit, e un episod la care țin foarte mult", ne-a explicat Ottley.

Declarația care ne dă de gândit

La ce se referă? "Mi-am luat cei mai buni cameramani cu mine ca să filmez garajele gălățene ridicate pe timpul domnului Durbacă. Am și avut o întâlnire frumoasă cu dânsul, e parte din tot ce ține de <<România Sălbatică>>. M-am interesat, am vorbit cu specialiști în urbanism și mi-au confirmat că junglă arhitecturală ca în acea perioadă nu prea mai găsești pe continent. S-a scris istorie pe aici, iar dumneavoastră nu știu dacă sunteți conștienți. Am și băut un suc cu domnul Eugen la sediul partidului său, de lângă o agenție CFR. A fost o atmosferă călduroasă. Nu mergea aerul condiționat", a adăugat englezul, vizibil satisfăcut de situațiile imortalizate.

Garaj Kapoor

Pamflet în versuri

Vino, Vlad Ţ!!! de Submarin Cosorescu

Un mârlan cu limuzină/ şi cu creieraş de plastic

trece ca o vijelie,/ dă din boxe, scuipă, urlă -

e-un analfabet cu acte,/ dar se crede tip fantastic -

pică Luna din mişcare,/ cade Crucea de pe turlă,

plozii se întorc în uter,/ semaforul se-nverzeşte

de scofala istui şmecher,/ istui practic tâmp şi snob,

inima sare din schemă,/ limba nu mai româneşte,

albul intră-n găuri negre,/ cade Soarele pe Glob!

Un mârlan cu limuzină/ calcă legea-n carosabil

şi ocupă trotuare,/ sfarmă Liniştea sărmană -

e-un meschin doctor în lene,/ virus incomensurabil,

scămoşat, netot cu glugă,/ lepră cocainomană!

Vino, Vlad Ţ... cât mai iute... tu poţi fi convingător

pentru orice terchea-berchea şi orice dăunător!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Să vină și la Combinat!

* Întrucât este părintele unui alt produs cinematografic cu nume sugestiv, "Flavours of Romania", britanicul de 51 de ani ar putea fi o prezență constantă în cârciumile gălățene, foarte bine văzute în topul european al restaurantelor de bun gust. Ne-om turna noi mereu cenușă în cap, dar la final știm să cerem și nota.

* Charlie Ottley este așteptat și la poarta Combinatului Siderurgic Liberty, uzină care, conform folclorului urban de la malul Dunării, "i-a făcut oameni pe mulți". Nu se referă la angajații sau la foștii salariați de pe platformă, e o chestiune complexă și doar de persoanele din zonă știută. Prin urmare, ca să-și cultive în continuare succesul, cineastul ar trebui să vorbească despre tonele de tone de tone de tablă ieșite de-a lungul vremii din acest Triunghi al Bermudelor murdar de zgură.

* Ottley nu poate evita nici ruinele Mehid, de pe bulevardul George Coșbuc. Se pot turna acolo și filme de acțiune, nu doar "sălbăticiile" pe care le prinde în colecția sa documentară. Ne-a și întrebat dacă există urși, râși și tigri în acest spațiu, dar ne-a fost teamă să dăm un răspuns.

* Despre OZN-urile din centrul Galațiului n-am spus nimic. Îl depășesc și pe îndrăgitul producător.

Zgura Mamei Lor

Venim la Dunăre cu apa de acasă

Autoritățile gălățene au luat o decizie nemaiîntâlnită. Pentru a nu seca de tot bătrânul fluviu care ne traversează pe la poalele falezei, e nevoie de sprijinul nostru, al celor mulți. Prin urmare, în zilele următoare suntem așteptați cu bidoane, sticle și butoaie de apă pentru a le vărsa în Dunăre. "E nevoie de sprijinul nostru, nu putem rămâne cu mâinile în sân. Eu, de pildă, voi aduce câteva bidonașe de Evian, că le am pe acasă. Haideți să salvăm Dunărea!", ne-a îndemnat primarul Ionuț Pucheanu.

Seceta și ciocanul

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3136 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 21:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.