Rectori pe viaţă. Dispare, din noua lege, limitarea numărului de mandate

Rectori pe viaţă. Dispare, din noua lege, limitarea numărului de mandate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dispare din Legea Educației limitarea clară a numărului de mandate pe care o persoană le poate ocupa ca rector al unei universități, în forma proiectului pus în dezbatere de ministrul Sorin Cîmpeanu, el însuși președinte suspendat al Consiliului Național al Rectorilor. Concret, proiectul Legii învățământului superior prevede că “durata mandatului de rector este de cinci ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. Numărul mandatelor este stabilit în Carta universitară”.

Pentru comparație, Legea educației Miclea-Funeriu din 2011 limita la două numărul de mandate de rector, iar lungimea mandatului este și astăzi de patru ani. De remarcat că eliminarea din lege a limitei de mandate este propusă de Cîmpeanu, unul dintre puținii rectori care au forțat Legea educației și se află la al treilea mandat de rector, folosind o portiță legislativă introdusă în 2014 de ministrul delegat pentru învățământ superior Mihnea Costoiu.

Președinte suspendat al Consiliului Național al Rectorilor, for condus anterior de Ecaterina Andronescu, Cîmpeanu introduce în proiectul de Lege a învățământului superior posibilitatea ca rectorii să conducă universitățile pe viață printr-o exprimare extrem de ambiguă, fără precedent într-un text juridic de asemenea importanță socială: “O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate”, fără a prevedea explicit în textul legii ce înseamnă că nu poate fi “nelimitat” rector.

De ce este importantă limitarea explicită a mandatelor de rector

Realitatea societății românești arată că o persoană care deține timp de mai multe mandate șefia unei universități se transformă într-un adevărat baron al educației, cu legături în politică și în mediul de afaceri, ceea ce duce la stoparea evoluției pentru studenţi a instituției pe care o conduce, aceasta devenind mai degrabă o sursă de beneficii personale pentru respectivul rector și apropiații săi. Ca dovadă, majoritatea rectorilor care cumulează în acest moment cele mai multe mandate grație unui tertip juridic au legături strânse cu politica: Mihnea Costoiu a fost ministru PSD pe învățământ superior în 2014 și a fost senator 2012-2020, Marilen Pirtea este deputat PNL la al doilea mandat, Valentin Popa a fost ministru PSD al Educației în 2018, Daniel Breaz a fost senator PSD, Leonard Azamfirei este senator PSD, Sorin Cîmpeanu a fost deputat care a funcționat în grupul parlamentar ALDE, apoi Pro România, iar acum este membru PNL.

Citit 1291 ori Ultima modificare Joi, 21 Iulie 2022 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.