Polițiștii merg în piețe și la plajă pentru a-i instrui pe gălățeni

Polițiștii merg în piețe și la plajă pentru a-i instrui pe gălățeni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Plecarea în concediu, vizitele recenzorilor sau tentațiile periculoase cărora le pot cădea victime tinerii aflați în vacanță sunt capcane estivale pe care poliția încearcă să le prevină în aceste zile prin întâlniri cu oamenii. Agenții au descins în locuri aglomerate din oraș pentru a discuta cu gălăţenii de toate vârstele, de la adolescenți la pensionari, cu scopul a le inocula un minim de informații preventive care să îi ferească de necazul de a cădea în capcanele infractorilor sau de a deveni, la rândul lor, infractori.

"Mie nu mi se poate întâmpla" - aceasta este atitudinea pe care o au multe persoane când vine vorba despre posibilitatea de a deveni victime, în cazul săvârșirii unei infracțiuni. În vederea conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei conduite preventive, în raport cu siguranța personală și a bunurilor proprii, polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați și specialiști ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galați au descins în aceste zile în piața și parcul din Micro 17, dar și la Plaja "Dunărea", pentru a se întâlni cu publicul și a sta de vorbă. Oamenii, de la cei mai tineri, aflați la distracție, la cei mai în vârstă, ieșiți după cumpărături sau puțină răcoare, au primit sfaturi despre cum să se ferească de escroci, mai ales în contextul în care în aceste zile, până pe 31 iulie, recenzorii umblă din ușă în ușă, sub identitatea lor putându-se ascunde cu ușurință hoți și escroci.

La polul opus, tinerilor aflați în vacanță și cu mult timp liber pe care încearcă să și-l umple cu cât mai multe distracții li s-a spus despre pericolul pe care îl reprezintă drogurile și relațiile legate pe internet sau la plajă, despre riscurile de a deveni victime ale traficanților de persoane sau să pice în plasa consumului de alcool sau substanțe interzise. Toți însă au fost vizați de prețioasele recomandări privind plecarea în vacanță. Măsurile antifurt recomandate de polițiști vă pot salva de la o experiență nefericită și de la o pagubă pe măsură. Totul numai dacă:

- chiar şi atunci când sunteți acasă, țineți ușa de la intrare încuiată;

- la plecarea în vacanţă, verificaţi dacă aţi încuiat uşa apartamentului, dacă aţi închis ferestrele sau uşa de la balcon. De asemenea, este recomandat să nu păstraţi în casă sume importante de bani, să nu postați pe rețelele de socializare faptul că plecați pentru o anumită perioadă şi să nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi. Dacă aveţi o persoană de încredere, rugaţi-o să supravegheze şi locuinţa dumneavoastră şi să vă ridice corespondenţa, pentru ca absenţa dumneavoastră să nu fie observată;

- nu primiți în casă persoane care vând sau cumpără diverse produse;

- atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.), solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regulă!) solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineţi cât mai multe semnalmente ale celui în cauză.

În cazul în care constataţi că aţi fost victima unui furt din locuinţă, anunţaţi de urgenţă poliţia folosind apelul unic 112  şi încercaţi, pe cât posibil, să nu modificaţi locul săvârşirii infracţiunii.

Citit 1472 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Iulie 2022 06:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.