Hram la Schitul Zimbru, din nordul judeţului Galaţi

Hram la Schitul Zimbru, din nordul judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Alături de Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie, unul dintre ocrotitorii spirituali ai Eparhiei Dunării de Jos este Sfântul Cuvios Rafail. Acesta, deşi a sihăstrit la Mănăstirea Agapia Veche, este originar din localitatea Bursucani, din nordul judeţului Galaţi.

În fiecare an, pe 21 iulie, numeroşi pelerini se îndreaptă către Bursucani, la vechiul schit din cătunul Zimbru, întemeiat de către ucenicii Sfântului Rafail. Vechea aşezare monahală a renăscut chiar lângă zidurile fostei mănăstiri și a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Cuvios Rafail.

Anul acesta, sărbătoarea închinată Sfântului Rafail a culminat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, sub conducerea IPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos. La slujbă au participat autorităţi locale, credincioşi şi tineri de la parohiile din vecinătate, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc. La final a fost săvârşit parastasul pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui aşezământ monahal şi au fost binecuvântate lucrările realizate la corpul de chilii din apropierea bisericii. De asmenea, toţi cei prezenţi s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam şi au admirat expoziţia de costume populare româneşti realizate în atelierele mănăstirii.

Locaşul monahal, care îl avea ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicat la marginea satului Bursucani, în anul 1793, de doi călugări de la Mănăstirea Râşca, Suceava. Schitul a funcţionat până în 1864 ca mănăstire de călugăriţe. La secularizare, maicile au fost silite să părăsească schitul, cele mai multe ajungând la Manăstirea Adam.

La prima cinstire a Sfântului Rafail în localitatea sa natală, pe 21 iulie 2008, s-a luat hotărârea rezidirii acestui lăcaș monahal. Astfel, Arhiepiscopia Dunării de Jos a reînfiinţat Schitul Zimbru, demarând şi lucrările pentru construcţia lăcaşului de cult, pe baza documentelor istorice existente. Sfântului lăcaş, care a primit şi ocrotirea Sfântului Rafail, i s-a pus piatra de temelie pe 21 iulie 2009.

Citit 1367 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Iulie 2022 10:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.