Stema regală, montată pe clădirea din Domnească nr. 58 (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Stema regală, montată pe clădirea din Domnească nr. 58 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Realizată de sculptorul Ion Bolocan, stema regală a fost montată, în această seară de luni, 25 iulie 2022, pe clădirea - monument istoric din strada Domnească nr. 58.

Un utilaj a fost adus special pentru a ridica lucrarea realizată din compozit cu marmură de Ruşchiţa până sus, pe acoperişul imobilului proaspăt restaurat. Operaţiunile s-au desfăşurat cu participarea sculptorului, care a coordonat grijuliu manipularea lucrării sale de către constructorii Rovis Lider, astfel încât aceasta să ajungă în siguranţă în locul în care trebuia montată.

A fost, de asemenea, un moment emoţionant şi pentru firma Rovis Lider, care a reuşit să redea strălucirea de odinioară unei clădiri construite la 1872, ajunsă într-o stare deplorabilă, cu faţada roasă până la cărămidă şi geamuri sparte, şi mâncată de igrasie. La momentul la care au început lucrările de consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare a imobilului de patrimoniu, stema pe care o avusese nu mai exista, pentru că se prăbuşise la un cutremur.

După cum ne-a explicat artistul plastic Ion Bolocan, stema a fost realizată pe module, care au fost asamblate aici.  

 

„Un sculptor trăiește cu lucrările sale, de aceea, fiecare operă este, pentru el, o bucățică din sufletul lui”, mărturiseşte Ion Bolocan pe pagina sa de artist plastic.

Născut pe 9 octombrie 1961, comuna Meseni, Rezina din județul Orhei, Ion Bolocan este membru al titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova şi din România. Printre lucrările de for public realizate se numără portretul actorului de cinema Grigore Grigoriu realizat din bronz, la Chișinău, şi portretul scriitorului Grigore Vieru, tot în bronz, la Soroca.

Printre distincţiile sale se află o Mențiune specială pentru excelență, decernată la Bienala de Artă de la Londra, în 2015.

Foto: Anca Melinte

Citiţi şi: Costuri mai mari pentru salvarea clădirii din Domnească nr. 58

Citit 3801 ori Ultima modificare Luni, 25 Iulie 2022 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.