Primăriile gălățene pot cere finanțări pentru un iluminat inteligent

Primăriile gălățene pot cere finanțări pentru un iluminat inteligent
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că, începând cu data de 16 august, unitățile administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului Iluminat Public își pot crea conturi de utilizator în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul AFM. Ulterior, începând din 19 august, ora 10,00, solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică, prin intermediul conturilor de utilizator create. Bugetul alocat este de 500 de milioane de lei, iar finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraș sau municipiu, care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal, prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică.

O soluție eficientă pentru acest lucru o reprezintă înlocuirea becurilor clasice cu becuri de tip LED, capitol la care, așa cum scriam recent, în articolul "Galațiul întârzie trecerea la iluminatul inteligent", atât județul, cât și municipiul Galați se află sub media națională. În ceea ce privește iluminatul stradal cu surse LED, Galațiul este printre județele care stau cel mai slab, cu un procent de 22,7%, conform unui studiu realizat de Savelectro, mult mai mic decât media națională de 42,65%. Iar în municipiul Galați, conform Biroului de Presă al Primăriei, raportul becurilor de tip LED față de totalul corpurilor de iluminat de pe străzi este de numai 1:10.

Revenind la finanțările care pot fi acordate prin programul derulat de Administrația fondului pentru Mediu, acestea diferă în funcție de categoria unității administrativ-teritoriale solicitante. Astfel, se acordă maximum 1 milion de lei pentru comune de până la 5.000 de locuitori și maximum 2 milioane de lei pentru comune cu peste 5.001 locuitori. Orașele Tg. Bujor și Berești pot primi finanțări de până la 3 milioane de lei, Tecuciul - maximum 5 milioane de lei, iar municipiul Galați poate accesa fonduri de până la 6 milioane de lei în cadrul acestei sesiuni de finanțare.

Citit 626 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2022 06:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.