O sută de pescari nevăzători au dat iama cu undițele în balta Zătun

O sută de pescari nevăzători au dat iama cu undițele în balta Zătun
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La inițiativa președintelui Asociației Nevăzătorilor Galați, Vasile Ilieș, și cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Galaţi, 104 pescari și însoțitori și-au încercat norocul la pește, pe luciul de apă Zătun. Capturile n-au fost cine-știe-ce. Veselia participanților a fost mai mare decât peștii prinși, motiv pentru care masa de la finalul zilei n-a fost gătită din recolta zilei!

Adevărul este că te și minunezi de entuziasmul acestor oameni, care, cu ochii stinși ori cu dioptrii cât fundul sticlei de șampanie, își îngăduie o activitate care ar putea părea imposibilă pentru ei.

Am stat de vorbă cu unul dintre participanți. M-a impresionat faptul că tatăl său l-a luat de umeri pe la spate, pentru a dirija direcția în care tânărul își arunca lanseta. "Mă numesc Andrei Negoiță. Acum am 36 de ani. Pe la 10 ani am făcut o boală degenerativă, care mi-a atacat ochii. Acum am ajuns doar să disting lumina de întuneric. Am fost deseori la pescuit când eram copil, la bunici. Apoi a intervenit boala... Dar am fost prezent la acest concurs de la prima ediție și asta mi-a reaprins pasiunea. Norocul nostru este că am primit de la CJ, ca toți membrii asociației, un fel de abonament în baza căruia putem veni la Zătun de două ori pe lună, cu însoțitor. Pe mine mă ajută tata."

Tatăl însă îl contrazice: "Nu-mi dă voie, zice că se descurcă singur!"

"Nu folosesc momeală vie, pentru că nu văd s-o bag în ac. Ajutorul meu este clopoțelul, care mă anunță când trage. Cea mai mare captură? Un crap de 8 kilograme, dar nu l-am prins aici; am fost la o baltă în județul Giurgiu. Eu singur l-am adus la mal, dar prietenul care m-a dus acolo l-a luat în minciog și l-a pus în juvelnic", ne-a mai spus Andrei Negoiţă.

"Continuăm și anul acesta un proiect de suflet pentru mine, care aduce atât de multă bucurie și care înseamnă foarte mult pentru toți cei care participă la această competiție pescărească", ne-a spus Costel Fotea, președintele CJ Galați, instituția care a facilitat cazarea și masa persoanelor prezente la concurs.

Cum spuneam, captura n-a dat pe-afară din juvelnice; probabil că și un om perfect sănătos ar fi prins cam tot pe-atât. Ceea ce a contat a fost însă atmosfera și buna dispoziție cu care concurenții și-au luminat ziua.

Citit 927 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Iulie 2022 07:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.