De ce vrea ministrul Sănătăţii să se distribuie mai repede pastilele de iod

De ce vrea ministrul Sănătăţii să se distribuie mai repede pastilele de iod
Sursa foto: playtech.ro
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pastilele de iod de care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să scape „cât mai repede” au termen de valabiliate de trei ani, dar ministrul Sănătății dorește ca ele să fie distribuite cât mai curând, potrivit hotnews. ro. Motivul? Într-un Ordin al Ministerului Sănătății există o prevedere care spune că, deși expiră abia peste doi ani și jumătate, pastilele de iod pot fi păstrate în farmacii doar șase luni, apoi se întorc la DSP-uri, de unde, practic, o eventuală distribuire către populație ar fi și mai complicată. Prevederea-cheie care îl încurcă pe Alexandru Rafila apare chiar într-un Ordin al Ministerului Sănătății din 21 iunie, act normativ care reglementa modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie: la art. 9, Ordinul prevede că: „Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din lista prevăzută la art. 1 este de 6 luni de la data recepţiei. La finalul perioadei de 6 luni farmaciile din lista prevăzută la art. 1 predau, prin intermediul companiilor de distribuţie de medicamente, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cantităţile rămase în stoc, precum şi acordurile pacienţilor, respectiv ale aparţinătorilor, pentru cazurile în care eliberarea medicamentului s-a realizat către aceştia din urmă, privind administrarea tratamentului şi prescripţiile pe baza cărora au eliberat medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, pe bază de proces-verbal de predare-primire.”

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, declara în urmă cu două zile ministrul Sănătății, care admitea însă că „lumea nu a fost foarte interesată”. Interesant este că populația, în mare parte, nu înțelege care este motivația din spatele restricțiilor de vârstă la administrarea acestor pastile. Un mic sondaj făcut zilele acestea printre gălățeni a arătat că oamenii consideră limita de vârstă de 40 de ani o discriminare, nicidecum o precauție motivată medical. Iată doar câteva dintre părerile celor întrebaţi.

Marian, 45 de ani, salariat ,,Nu mi se pare corect că vor beneficia doar cei cu vârsta până în 40 de ani, eu de ce nu pot primi aceste pastile? Este o discriminare pe față ce au făcut cei de la conducere și acum se vede că vor să scape de ăștia bătrâni mai repede".

Nicoleta, 41 de ani, salariat ,,Foarte frumos gestul făcut de ei, noi oricum nu mai avem dreptul de a trăi în caz de se va întâmpla ceva. Nu mă mai aștept la nimic din partea celor de la conducere după ce au făcut această discriminare. Mi se pare stupidă ideea dar asta e dacă așa e cel mai bine pentru toți o dăm înainte".

Ruxandra, 44 de ani, contabilă ,,Este discriminare pe față, nu înțeleg care este logica, la cei cu până în 40 de ani le dai și pe restul îi lași să moară, este cea mai mare prostie auzită vreodată. Și când mă gândesc că noi votăm astfel de persoane să ne conducă".

În aceste condiţii, poate că o campanie în care să se explice mai bine de ce se administrează aceste pastile doar anumitor categorii de vârstă ar fi mult mai indicată decât un simplu îndemn către oameni să intre în posesia lor.

Citit 2140 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2022 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.