Mâncarea care ne bagă în spital

Mâncarea care ne bagă în spital
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 16 persoane – printre care şi 7 copii – au ajuns în week-end la spital după ce au mâncat brânză cumpărată de la un magazin alimentar din oraş *

Ne simţim adesea în deplină siguranţă atunci când ne cumpărăm produse alimentare preparate sau semipreparate din magazinele autorizate de prin oraş.

De cele mai multe ori, nu ne mai obosim să verificăm termenul de expirare al alimentelor sau măcar să le examinăm, fie şi superficial, pentru a vedea dacă merită să le consumăm sau dacă nu cumva ne punem sănătatea în pericol.

Există, evident, şi situaţii în are hibele alimentelor nu se văd cu ochiul liber. În astfel de cazuri, consumatorii devin victime sigure ale intoxicaţiilor alimentare, iar cei care se fac vinovaţi de acest fapt – producătorii sau comercianţii – ar trebui să plătească scump.

16 intoxicaţi, în două spitale gălăţene

„În week-end au ajuns la spital 16 persoane, dintre care şapte copii, cu intoxicaţie alimentară. Se pare că problemele au fost cauzate de consumul unor cantităţi de caş de oi cumpărat de la un magazin cu profil alimentar din oraş”. 

„Merită menţionat şi faptul că aceste 16 persoane, cu vârste cuprinse între 2 şi 54 de ani, proveneau din două grupuri distincte. Reacţiile au apărut la câteva ore după ingerarea alimentului cu pricina. Bolnavii au acuzat vărsături, dureri abdominale şi stări de lipotimie”.

„Primii au avut nevoie de îngrijiri medicale copiii, care au ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copiii, de unde au fost ulterior transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Adulţii s-au prezentat direct la Boli Infecţioase”.

„Luni dimineaţă au rămas internate doar trei persoane, a căror stare este bună. Putem spune că în cazul tuturor pacienţilor a fost vorba despre o intoxicaţie de grad mediu”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. 

Anchetă epidemiologică

„Am demarat deja o anchetă epidemiologică, menită să clarifice circumstanţele în care s-au produs aceste intoxicaţii alimentare. În prezent suspicionăm că ar fi vorba despre contaminarea alimentului respectiv cu un stafilococ”, a mai spus directorul DJSP.

Într-un astfel de caz, de vină ar putea fi persoanele care, fiind purtătoare ale unui microorganism, au lucrat la prepararea alimentului sau l-au manipulat. Oricum ar fi, neglijenţa se plăteşte, mai ales în situaţia în care consecinţele ei sunt atât de grave.   

Profilaxie

Evident, nu puteţi şti dacă preparatorii alimentului pe care l-aţi cumpărat sau vânzătorii care îl manipulează sunt bolnavi sau nu. Puteţi, însă, să insistaţi în magazin ca vânzătorul să folosească mănuşi, atunci când vă porţionează şi ambalează alimentele.

De asemenea, specialiştii în alimentaţie sănătoasă vă recomandă să nu cumpăraţi brânzeturi care sunt depozitate lângă produse din carne. Tot astfel, mai ales pe timp de vară, este contraindicat să consumaţi produse alimentare care nu sunt depozitate în vitrine frigorifice care să asigure o temperatură corespunzătoare.  

Din nefericire, iată că - indiferent câtă încredere am avea noi, clienţii,  în producători şi comercianţii români de alimente -  se întâmplă uneori să  suferim cumplit, fără vină.

Citit 1890 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.