UPDATE. Majorarea capitalului social al Parcului Industrial nu a fost aprobată

UPDATE. Majorarea capitalului social al Parcului Industrial nu a fost aprobată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Cu 13 voturi "pentru" și două abțineri, proiectul de hotărâre privind majorarea capitalului social al Parcului Industrial nu a fost adoptat de Consiliul Local Galați.
 
Proiectul de hotărâre privind majorarea capitalului social al Parcului Industrial a fost privit cu rezerve de consilierii locali ai opoziției, prezenți la ședința extraordinară de vineri, 9 septembrie 2022. Liberalul Valeriu Onose a cerut lămuriri cu privire la acest proiect apărut peste noapte, care primise aviz negativ din partea aleșilor, în condițiile în care nu existau toate documentele.
 
Administratorul public al Galațiului, Cezar Bichescu, a explicat că este vorba, de fapt, despre revenirea la situația anterioară a Parcului Industrial. Potrivit lui Bichescu, cinci operatori economici au solicitat să își desfășoare aici activitatea, și a apărut necesitatea de a avea ieșirea la Dunăre.
 
Consilierul USR PLUS Daniel Zinica a întrebat cine sunt acești agenți economici. Cezar Bichescu a răspuns că nu știe dacă le poate face public numele. A precizat, însă, că este vorba despre cinci solicitări, care vor acoperi mai bine de jumătate din suprafața Parcului Industrial.
 
În ciuda explicațiilor, proiectul nu a fost adoptat.
 
 

Parcul Industrial, asaltat de investitori.

Precizăm din start că acesta nu este un pamflet. Potrivit unei adrese transmise Consiliului Local Galați, Industrial Parc SRL, societatea care administrează Parcul Industrial, „a primit mai multe solicitări pentru închirierea terenului și a construcțiilor aflate în incinta societății, iar suprafața de teren deținută este insuficientă pentru satisfacerea tuturor cererilor”. „Vă rugăm să efectuați demersurile necesare în vederea majorării capitalului social cu valoarea terenurilor în suprafață de 16,8 hectare”, solicită conducerea societății, adăugând și soluționarea favorabilă a celor două procese care au blocat, timp de cinci ani, activitatea Parcului Industrial. Aleșii locali au fost convocați în ședință extraordinară pentru a răspunde cererii de majorare a capitalului industrial.

„Se aprobă majorarea capitalului social al Societății Industrial Parc SRL cu aport în natură, în valoare de 12.097.344 lei, constând în teren în suprafață de 16,8 ha. Se aprobă majorarea capitalului social al societății Industrial Parc SRL cu aport în natură, în valoare de 9.504.444,33 lei, constând în investiții: drumuri și platforme; cabină poartă; rețele electrice și iluminat exterior. Predarea bunurilor ce constituie aportul în natură la capitalul social al societății Industrial Parc SRL se va face pe bază de proces verbal de predare-primire încheiat între societate și Municipiul Galați”, se arată în proiectul de hotărâre pentru care consilierii locali au fost convocați vineri, 9 septembrie 2022, în ședință extraordinară.

Aleșii trebuie să răspundă cererii transmise de Industrial Parc SRL, care vrea să își recupereze capitalul social care i-a fost diminuat în 2017.

Reamintim, pe scurt, că în ianuarie 2017, prin hotărârea Consiliului Local, suprafaţa Parcului Industrial a fost diminuată cu 16,8 hectare, în beneficiul Zonei Libere, unde un american ar fi fost interesat să investească. Urmările acestei decizii au blocat, timp de cinci ani, un parc industrial care, oricum, nu funcționase niciodată. Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, hotărârea prin care s-a micşorat Parcul Industrial a fost contestată în instanţă de firma VVK Euro Tehnologic, pe motiv că are un contract de cesiune a unor drepturi de folosinţă şi superficie, pe 42 de ani, pe întreaga suprafaţă a parcului. Contractul fusese semnat pe 25 aprilie 2017, după votul aleşilor, cu SC Industrial Parc SRL.

Judecata procesului deschis de VVK a fost suspendată până la soluţionarea definitivă a dosarului în care Primăria Galaţi a cerut instanţei să constate nulitatea absolută a contractului prin care VVK a pus mâna pe Parcul Industrial.

În primăvara acestui an, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat definitiv dreptate Primăriei. A urmat apoi soluționarea favorabilă și a procesului prin care VVK făcea opoziție la hotărârea de diminuare a Parcului Industrial.

Acum, pentru că blocajul juridic s-a încheiat, Parcul Industrial trebuie reînregit cu terenul, drumuri și platforme, rețele electrice și iluminat exterior, plus cabina-poartă. Și asta pentru că, potrivit administratorului și Primăriei, „ar exista un interes crescut pentru închirierea terenului și construcțiilor aflate în incinta societății, iar suprafața deținută în prezent este insuficientă”.

Rămâne de văzut dacă „minunea” se va întâmpla.

Citit 1773 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2022 08:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.