„Momentul în care istoria s-a oprit”. Regele Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii

„Momentul în care istoria s-a oprit”. Regele Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Joi seară a murit, după șapte decenii pe tronul Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a. Avea 96 de ani. Charles al III-lea devine rege, iar Europa și lumea sunt schimbate pentru totdeauna. Viața reginei a fost una unică, omagiată acum în întreaga lume.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, la reședința sa de la Castelul Balmoral, înconjurată de familie. Funeraliile de stat urmează să aibă loc în 10 zile, la Westminster Abbey, Londra.

Lideri din întreaga lume, inclusiv Vladimir Putin, au adus un omagiu amintirii Reginei Elisabeta, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii. Ea va fi urmată la tron de fiul său, Charles, care devine Regele Charles al III-lea.

O viață marcată de simțul datoriei, astfel descrie BBC viața Reginei Elisabeta a II-a, comentează Europa Liberă. Presa și oamenii din Marea Britanie și din lume i-au adus omagii și au revăzut în fotografii sau înregistrări momentele unei vieți spectaculoase. A fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii.  

„Acesta e momentul în care istoria s-a oprit”, transmite corespondentul BBC la Casa Regală, care trece în revistă istoria domniei de 70 de ani a Reginei Elisabeta a II-a.

„Pentru a oferi Regatului Unit monarhul de care a simțit că are nevoie, Regina Elisabeta a II-a a sacrificat o viață obișnuită. /.../ Ca ’Elizabeth Windsor’ a avut o viață scurtă, dar rolul reginei l-a îndeplinit cu o convingere neclintită timp de mai bine de 70 de ani. Jucându-și rolul de Regină atât de bine, lasă în urmă un gol care ar putea fi imposibil de umplut”, notează, în Politico, scriitorul Andrew Scott.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele”, a transmis noul monarh al Marii Britanii, Charles al III-lea, care ar urma să fie proclamat oficial Rege al Marii Britanii în cursul zilei de sâmbătă.

„Moartea Reginei va zgudui profund această țară. Ea a fost punctul de neclintit din centrul unor schimbări necontenite. Singurul element stabil al vieților noastre nu mai e. Începem un nou viitor”, scrie editorialistul The Guardian Jonathan Freedland.

„Un simbol al grației și stabilității, într-un veac al schimbărilor”, notează The New York Times, Regina Elisabeta a trăit momente dramatice și a încercat mereu să își protejeze țara. „Marea Britanie plânge”, scrie The Washington Post, care explică și regulile succesiunii la tronul Marii Britanii. „Regina care a însoțit o lume în schimbare”, scrie Reuters, care analizează sfârșitul unei ere și omagiază umorul Reginei Elisabeta amintind răspunsul pe care l-a dat când a fost întrebată dacă a întâlnit-o vreodată pe Regină...

Regele Charles al III-lea, noul monarh

În momentul în care regina a murit, tronul a trecut imediat și fără ceremonie la moștenitor, Charles, fostul Prinț de Wales, care va fi cunoscut sub numele de Regele Charles al III-lea. Aceasta a fost prima decizie a domniei noului rege. Ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale - Charles Philip Arthur George. Există însă o serie de etape practice - și tradiționale - pe care acesta trebuie să le parcurgă pentru a fi încoronat rege.

Nu este singurul care se confruntă cu o schimbare de titlu, relatează Mediafax. Deși este moștenitor al tronului, prințul William nu va deveni automat prinț de Wales - acest titlu va trebui să îi fie conferit de tatăl său. El a moștenit titlul de Duce de Cornwall al tatălui său - William și Kate sunt acum Duce și Ducesă de Cornwall și Cambridge. Există, de asemenea, un nou titlu pentru soția lui Charles, Camilla, care devine Regina Consort.

Ceremonii oficiale

Se așteaptă ca Charles să fie proclamat oficial rege sâmbătă. Acest lucru se va întâmpla la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat, un grup de parlamentari de rang înalt, foști și actuali, precum și din unii înalți funcționari publici, înalți comisari din Commonwealth și din Lordul primar al Londrei.

În cadrul reuniunii, moartea reginei Elisabeta va fi anunțată de către Lordul Președinte al Consiliului Privat (în prezent parlamentarul Penny Mordaunt), iar o proclamație va fi citită cu voce tare. Formularea proclamației se poate schimba, dar, în mod tradițional, laudă monarhul anterior și se promite sprijin pentru noul monarh. Această proclamație este apoi semnată de o serie de personalități de rang înalt, inclusiv de prim-ministru, de Arhiepiscopul de Canterbury și de Lordul Cancelar.

Regele participă la o a doua reuniune a Consiliului de Aderare, împreună cu Consiliul Privat. Aceasta nu este o „depunere a jurământului” la începutul domniei unui monarh britanic, în stilul altor șefi de stat, cum ar fi președintele SUA, ci este o declarație a noului rege și - în conformitate cu o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea - acesta se va angaja să păstreze Biserica Scoției.

Apoi, o proclamație publică îl va declara pe Charles noul rege. Aceasta va fi făcută de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de către un oficial cunoscut drept Garter King of Arms.

Acesta va striga „God Save the King” și, pentru prima dată din 1952, imnul național va fi interpretat cu cuvintele „God Save the King”. Se vor trage salve de tun în Hyde Park, în Turnul Londrei și de pe navele militare, iar proclamația care îl anunță pe Charles ca rege va fi citită la Edinburgh, Cardiff și Belfast.

Punctul culminant simbolic al ceremoniilor va fi încoronarea oficială. În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey - William Cuceritorul a fost primul monarh încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.

Este o slujbă religioasă anglicană, oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury. În punctul culminant al ceremoniei, acesta va așeza Coroana Sfântului Edward pe capul lui Charles - o coroană din aur masiv, datând din 1661. Aceasta este piesa centrală a bijuteriilor coroanei din Turnul Londrei și este purtată de monarh doar în momentul încoronării (nu în ultimul rând pentru că are o greutate de 2,23 kg).

Noul rege va face o declarație, iar în timpul ceremoniei el va primi globul și sceptrul ca simboluri ale noului său rol, iar Arhiepiscopul de Canterbury îi va pune pe cap coroana din aur masiv.

Șeful Commonwealth-ului

Charles a devenit șeful Commonwealth-ului, o asociație care reunește 56 de țări independente și 2,4 miliarde de oameni. Pentru 14 dintre aceste țări, precum și pentru Regatul Unit, regele este șef de stat.

Aceste țări, cunoscute sub numele de regatele Commonwealth-ului, sunt: Australia, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, Sfântul Cristofor și Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincențiu și Grenadine, Noua Zeelandă, Insulele Solomon, Tuvalu.

Imnul Regatului Unit, steagurile, rugăciunile, jurămintele, timbrele şi bancnotele din regat, dar şi din statele membre Commonwealth vor fi schimbate, după decesul reginei Elisabeta a II-a.

Citit 900 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2022 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.