Sunt onorată să mă fi înconjurat mărturii ale prezenței Reginei Elisabeta a II-a

Sunt onorată să mă fi înconjurat mărturii ale prezenței Reginei Elisabeta a II-a
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Plecarea dintre noi a Reginei Elisabeta a II-a a cutremurat întreg mapamondul, reacțiile întregii lumi fiind reflectate zilele acestea de presa din Marea Britanie și de pe tot globul. Dispariția celui mai longeviv monarh britanic, cel mai în vârstă și mai longeviv șef de stat în exercițiu și al doilea suveran ca întindere a domniei din istoria lumii (după Ludovic al XIV-lea al Franței) a lăsat urme adânci și pentru mine, fostă studentă a Universității Essex.

La instituția unde am avut șansa să studiez, Regina a lăsat imprimate în sufletele studenților, dar și în cele ale cadrelor didactice, sentimente de recunoștință și de profundă admirație. În dimineața de vineri, 9 septembrie, instituția a anunțat cu părere de rău vestea devastatoare. A fost pregătit un loc împrejmuit de cordoane în care s-au putut lăsa flori, omagii pentru defuncta regină și gânduri de bine pentru o nouă eră a regalității britanice.

Marţi, 13 septembrie, se organizează și un eveniment comemorativ, în care studenții și personalul universitar sunt invitați să țină un moment de reculegere în memoria reginei.

Majestatea Sa este elogiată și pentru faptul că a vizitat Universitatea Essex și a dezvelit o plăcuță care marca cea de-a 40-a aniversare a universității, în anul 2004. Universitatea a obținut, printre altele, două Premii aniversare ale Reginei în onoarea excelenței universitare în cercetare - în 2009 pentru promovarea drepturilor omului la nivel global, iar în 2017 pentru cercetare socială și economică. În 2013, funcția de Professor Regius a fost conferită universității de Majestatea Sa Regina pentru a marca Jubileul de Diamant.

Profesorul Regius de științe politice Kristian Gleditsch a spus: "Majestatea Sa Regina are un record de neegalat în serviciul public din 1952."

Este evident că Regina Elisabeta a II-a a vizitat instituția, în biblioteca Albert Sloman existând fotografii memorabile ale Majestății Sale împreună cu membri ai personalului. Ca un memento etern al vizitei sale regale, Majestatea Sa a dezvelit o plăcuță comemorativă care conținea următoarele cuvinte: "O universitate trebuie să furnizeze atât cadrul unei experiențe de a trăi anii universitari, cât și o oportunitate de a învăța", citat aparținând vicecancelarului  Albert Sloman.

Sunt onorată să fi avut ocazia să mă înconjoare la tot pasul mărturiile prezenței Reginei, cât și să aud de la actuali studenți că prezența sa spirituală nu va pieri niciodată.

Odihnă veșnică, Majestate!

Citit 931 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2022 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.