Gălățeanca Diana Stroia, consul onorific al României în Țara Galilor: „Întreaga țară chiar este în doliu!”

Gălățeanca Diana Stroia, consul onorific al României în Țara Galilor: „Întreaga țară chiar este în doliu!”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Consul onorific al României în Țara Galilor (Wales), gălățeanca Diana Stroia ne-a dezvăluit tristețea apăsătoare care a cuprins comunitatea locală, marcată de intrarea în istorie a Reginei Elisabeta a II-a. Dar mai ales modul în care galezii au descoperit cât de mult prețuiesc Familia Regală. Trebuie spus că titlul de Prinț de Wales este acordat în mod tradițional moștenitorului tronului Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, titlu care i-a fost conferit Regelui Charles al III-lea și care i-a revenit acum fiului său, William. 

„Am aflat vestea trecerii în neființă a Reginei Elisabeta a II-a când eram pe drum de la Cardiff (acasă) unde participasem împreună cu reprezentanți ai sistemului de sănătate și ai mediului asociativ la un grup de lucru comandat de către Guvernul Galez. Când am intrat în oraș, era o liniște mormântală pe străzi. Mi-a venit să plâng efectiv văzând oameni care ieșiseră din casele lor și stăteau în pragul ușii, pur și simplu, înlemniți. Seara s-a lăsat peste oraș și totul era o mare de liniște. Copiii, care până în acea seară se jucau în fața caselor, în parcuri, erau toți în case. Pur și simplu, în liniște și reverență. Și acest sentiment persistă.

Și pentru mine, care am dublă cetățenie, română și britanică, a fost o seară de o tristețe apăsătoare. Mi-am amintit ocaziile în care viața mea s-a împletit direct cu existenta Majestății Sale. Când am depus jurământul de cetățean britanic, acum 15 ani, când am fost numită Consul Onorific al României în Țara Galilor, iar reprezentantul local al Reginei Elisabeta II-a a fost prezent și a vorbit atunci. Așa cum s-a întâmplat la fiecare eveniment organizat de mine, fie că a fost Ziua Națională a României sau Ziua Iei. Regina Elisabeta a II-a a autorizat prezența reprezentantului Lord Lieutenant și High Sheriff. Prezența acestora a echivalat cu prezența Majestății Sale și a oferit României respectul și considerația purtate nouă, ca țară și națiune”, ne-a mărturisit Diana Stroia.

Într-o intervenție în emisiunea „Serviciul de noapte”, la Radio România Actualități, Diana Stroia a povestit cum Casa Regală a fost mereu alături de comunitatea românească: „Suntem o comunitate mare, avem o contribuție semnificativă în rândul comunității locale, suntem implicați local, dar inima noastră bate în ritm românesc. Și este frumos să le oferim și noi un pic din România și din ceea ce ne reprezintă pe noi. Pentru reprezentanții Casei Regale a fost o mare plăcere să fie în mijlocul comunității românești, să învețe despre cultura și obiceiurile noastre. Casa Regală mereu a fost alături de noi. Omagiul nostru clar trebuie să fie la fel de evident și public”.

„Rugăciunile și condoleanțele noastre se îndreaptă către Familia Regală și poporul Marii Britanii și al Commonwealth-ului, la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Simțul datoriei de care a dat dovadă atât ca Regină, cât și față de familia sa este un exemplu pentru noi toți, iar Majestatea Sa va fi plânsă și comemorată de atâția oameni din lumea întreagă. Să se odihnească în pace și să se ridice la cer în glorie!”, este mesajul Consulatului Onorific al României în Țara Galilor. 

„Oamenii știu și au înțeles valoarea Familiei Regale”

În emisiunea „Serviciul de noapte”, la Radio România Actualități, Diana Stroia a povestit despre atmosfera care a cuprins și mai mult Țara Galilor: „Țara chiar este în doliu! Colegii mei, la serviciu, sunt în doliu, vin îmbrăcați în negru. Oameni despre care nu știam că sunt sau nu cu regele mi-au spus: «Nu am realizat cât de mult apreciez Familia Regală și cât de mult înseamnă Familia Regală pentru mine!». Oamenii știu și au înțeles valoarea Familiei Regale și o respectă. Este un sentiment extraordinar pe străzi. Oamenii și-au oprit activitățile, cluburile de fotbal și de rugby au refuzat să joace în acest weekend. La spectacole s-au ținut momente de reculegere și s-a cântat imnul național. Oamenii vor să se cânte imnul național la evenimentele care au loc în aceste zile. Și, clar, toți spun Trăiască Regele!”, a povestit Diana Stroia.

Invitată la evenimente cu însemnătate istorică 

„În Țara Galilor (Wales) se vor organiza slujbe de comemorare. Prima va fi vineri, 16 septembrie, la Cardiff, în prezența Regelui Charles al III-lea și a Reginei Consoarte, unde am fost invitată și voi participa. Apoi, sâmbătă, la Swansea, va fi o slujbă de mulțumire pentru viața Reginei Elisabeta a II-a și în același timp se va marca urcarea pe tron a Regelui Charles al III-lea unde, din nou, am fost invitată de către reprezentantul Casei Regale și voi participa.

Este o onoare să fiu invitată și să particip la aceste evenimente cu însemnătate istorică. Cetățenii britanici prețuiesc Familia Regală și contribuția ei la echilibrul, stabilitatea societății britanice, fundațiile caritabile pe care le susțin, proiectele deosebite pentru care militează. Fie că este vorba de artă, conservarea naturii, sănătate mintală, educație, bunăstare, proiecte neafiliate politic, dar care fac o mare diferență în viața societății. Per ansamblu, în Țara Galilor vor avea loc evenimente care vor marca faptul că Regele Charles al III-lea i-a conferit titlul de Prinț de Wales Prințului William, ca Moștenitor al tronului”, ne-a dezvăluit Diana Stroia.

Mesajul „Romanian Women in the UK”

„Romanian Women in the UK”, una dintre cele mai active organizații românești nu doar din Londra, ci și din Marea Britanie, a postat un mesaj foarte emoționant: „Suntem profund întristați de trecerea în neființă a Majestății Sale Regina. O femeie extraordinară, un lider care și-a slujit poporul cu dragoste și dăruire. Odihniți-vă în pace, Majestate!”

 

Citit 9035 ori Ultima modificare Duminică, 18 Septembrie 2022 10:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.