Gălăţeanca Diana Stroia, reconfirmată consul onorific al României în Ţara Galilor. Voluntar în slujba ţării şi a cetăţenilor ei

Gălăţeanca Diana Stroia, reconfirmată consul onorific al României în Ţara Galilor. Voluntar în slujba ţării şi a cetăţenilor ei
Consulul onorific Diana Stroia alături de ambasadorul României la Londra, Laura Popescu
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O înfrăţire cu Galaţiul a unuia dintre oraşele din Ţara Galilor reprezintă una dintre cele mai arzătoare dorinţe ale gălăţencei Diana Stroia, în calitate de consul onorific al României la Swansea. Luna trecută, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Laura Popescu, i-a înmânat Dianei Stroia patenta de reînnoire a mandatului de consul onorific al ţării noastre. Documentul, semnat de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, este valabil până în 2025.

“Pe 11 decembrie 2017, la Lord Mayor’s Mansion, reşedința lordului primar al oraşului Cardiff, gălăţeanca Diana Stroia a devenit consul onorific al României în Ţara Galilor (Wales). O misiune care înseamnă sută la sută voluntariat, pentru care nu va fi remunerată şi nici nu va avea buget alocat. În schimb, îşi va dedica timpul în folosul românilor, acoperind din resurse personale cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate”, consemnam, la acea vreme, în ziarul „Viaţa liberă”.

Despre implicarea şi activitatea gălăţencei în misiunea de consul onorific aţi putut citi, adesea, în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Ne vom mărgini să amintim că, pe 1 Decembrie 2018, a avut loc un moment istoric: prima arborare oficială a Drapelului de Stat al României în Ţara Galilor, eveniment organizat de Consulatul Onorific al României în Ţara Galilor.

Fără tăgadă, gălăţeanca a contribuit la consolidarea comunităţii româneşti din Ţara Galilor, la încurajarea evenimentelor comunitare, culturale, care să favorizeze păstrarea tradiţiilor şi a identităţii naţionale, ajutând în acelaşi timp şi la implicarea în viaţa ţării de adopţie. O dovadă ar putea fi proiecția în premieră a filmului „Maria, Regina României” și o seară de sărbătoare românească - evenimentele organizate pentru a celebra Ziua Naţională pe 1 Decembrie 2021. A fost o sărbătoare trăită cu emoție de comunitatea românească și britanică în Țara Galilor. În semn de respect față de România, autoritățile din orașul Swansea au înălțat steagul românesc în fața clădirii Guildhall a Primăriei oraşului.

În acelaşi timp, nu trebuie neglijat un aspect foarte important: consulii onorifici nu sunt diplomaţi profesionişti, adică ei nu pot elibera acte de călătorie sau alte asemenea documente, nu sunt remuneraţi ca diplomaţii de carieră. Ei locuiesc, muncesc şi plătesc taxe în ţara unde îşi desfăşoară activitatea, reprezentând ţara lor nativă, ca voluntari nesalariaţi. De asemenea, ei nu au alocat un buget din partea Ministerului de Externe al României sau a Ambasadei României în ţările respective, urmând ca toate cheltuielile necesare desfăşurării activităţii să fie acoperite din resurse personale!

Nu e de mirare că Ministerul român de Externe a considerat că Diana Stroia trebuie să-şi continue misiunea de consul onorific.

Actul consular 

„Ministerul Afacerilor Externe are onoarea să informeze că doamna Diana Sara Stroia a fost desemnată drept şef al Consulatului României în Swansea, cu rangul de Consul Onorific, și își va desfășura activitatea în districtul consular Wales.

Doamnei Diana Sara Stroia i-au fost trasate direcții de activitate și i-a fost acordată competența de a proteja, potrivit legilor și uzanțelor dintre state prietene, drepturile și interesele cetățenilor români și pe ale firmelor românești, de a contribui la dezvoltarea de relații economice, comerciale, turistice, culturale și științifice și de a sprijini dezvoltarea relațiilor de prietenie existente între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și autoritățile sunt rugate să-i recunoască dnei Diana Sara Stroia capacitatea de consul onorific, să-i garanteze drepturile și privilegiile care rezultă din statutul ei, în concordanță cu Convenția de la Viena din 1963 referitoare la relațiile consulare și să-i accepte cererile și recomandările formulate în această capacitate oficială”, scrie în actul consular semnat de ministrul Afacerilor Externe al României, valabil până la 31 octombrie 2025, fiind parafat cu sigiliul de stat.

Încredere

„Mă bucur să-i ofer acreditarea înnoită Dianei Stroia, consulul onorific al României în Swansea. Sunt încrezătoare că vom continua să cooperăm pentru promovarea intereselor României”, a declarat ambasadorul României la Londra, Laura Popescu, cea care i-a înmânat documentul gălăţencei.

„Consider că este o onoare să primesc înnoirea patentei consulare în rolul voluntar de Consul Onorific al României în Țara Galilor. România este și va fi mereu în inima mea, indiferent unde voi fi în lume. Aștept cu nerăbdare să îmi continui rolul în slujba României și a cetățenilor ei”, ne-a mărturisit Diana Stroia.

Şi în mandatul anterior a iniţiat demersuri de înfrăţire a Galaţiului cu Cardiff, dar, din păcate, nu s-a reuşit. Este hotărâtă ca, în acest nou mandat, să transforme în realitate această arzătoare dorinţă: înfrăţirea Galaţiului cu unul dintre marile oraşe din Ţara Galilor.

Cine este Diana Stroia

Diana Stroia s-a născut şi a crescut în Galaţi. A absolvit Liceul "Sfânta Maria", secţia matematică-fizică şi apoi ştiinţe economice (ASE) în cadrul Universităţii "Danubius". În Marea Britanie a urmat cursurile Asociaţiei Tehnicienilor Contabili, asociaţie a cărei membră este. Apoi a absolvit un al doilea curs universitar în Strategic Management şi Leadership la UWIC - Cardiff Metropolitan University şi este membră a Chartered Management Institute.

Diana Stroia a plecat în Marea Britanie în 2001, în luna de miere. Era convinsă că e doar o plecare temporară. A reuşit să-şi construiască o carieră de succes într-o perioadă în care oferta de muncă pentru româncele abia venite era foarte limitată: curăţenie, lucru în restaurant, în baruri, în sectorul hotelier.

De aproape 14 ani este director de finanţe al companiei Comcen Computer Supplies Ltd.

Citit 13288 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2022 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.