UPDATE. Casa Artelor și-a deschis porțile pentru gălățeni (FOTO)
Foto: Anca Melinte

UPDATE. Casa Artelor și-a deschis porțile pentru gălățeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Gălățenii au, în sfârșit, o Casă a Artelor, pe strada Domnească nr. 58. Monumentala clădire de patrimoniu, veche de 150 de ani, restaurată spectaculos, grație fondurilor europene atrase de Primăria municipiului Galați, a fost inaugurată miercuri după-amiază.

Într-o ambianță muzicală deosebită, oferită de pianistul concertist al Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, Ciprian Oloi, Casa Artelor i-a primit pe gălățeni cu o expoziție valoroasă adusă de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Este vorba despre o parte a colecției private a avocatului George Șerban, una dintre cele mai valoroase colecții de artă din România, după cum a subliniat directorul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, Teodor Niță.

Managerul ne-a declarat că noua Casă a Artelor va fi deschisă gălățenilor în mod gratuit, în fiecare zi, de luni până sâmbătă, între orele 10,00 - 12,00 și 14,00 - 16,00. Tot aici, copiii vor putea descoperi instrumentele muzicale, în cadrul unor ore organizate în colaborare cu școlile.

Casa Artelor va fi administrată de Teatrul Național „Nae Leonard” și va găzdui diverse manifestări culturale și artistice. Primul eveniment a avut loc chiar la inaugurare şi s-a bucurat de un public numeros.

„Putem spune că această clădire emblematică a renăscut după 150 de ani, și-a redobândit strălucirea de altădată și a fost redată comunității, după lucrările ample de restaurare pe care le-am derulat cu fonduri europene. Dacă până nu demult era o clădire pe lângă care îți era teamă să treci, de astăzi s-a transformat într-o casă de care suntem mândri. Am avut grijă să păstrăm și să restaurăm elementele de arhitectură care îi dau originalitate și frumusețe. Țin să-i felicit pe toți cei implicați în acest proiect de suflet pentru orașul nostru, un simbol al patrimoniului nostru cultural”, a declarat, la inaugurare, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, clădirea a beneficiat de lucrări ample care au inclus: consolidarea fundațiilor și a pereților, a suprastructurii, înlocuirea planșeelor de lemn, refacerea șarpantei și înlocuirea învelitorii, refacerea luminatorului central, a instalațiilor electrice, sanitare și termice, cu asigurarea sistemelor de climatizare, siguranță la foc și antiefracție, refacerea tencuielilor, înlocuirea pardoselii și a tâmplăriei exterioare și interioare, sistematizarea și reamenajarea peisagistică exterioară - drumuri de acces, trotuare, parcare, reamenajare spații verzi, amenajarea unui parc cu fântână arteziană, refacerea elementelor decorative distruse - urnele decorative și stema regală, realizată din compozit cu marmură de Rușchița, de către sculptorul Ion Bolocan.

Pentru acest obiectiv important, Primăria municipiului Galați a atras fonduri europene, iar valoarea totală a proiectului este de 11.167.046 lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 9.597.016,49 lei. Lucrările au fost executate de către firma Rovis Lider SRL, având ca subcontractanți Inaco Legal SRL, Helios Security SRL, Pro Acces Elevator, Stiloterm SRL și Electrosistem, proiectant fiind Arhidesign GS SRL.

Istorie impresionantă

Proiectată inițial ca locuință, construcția în stil eclectic, cu elemente plastic-decorative de origini neoclasice franceze, a fost închiriată în perioada 1897-1906 pentru sediul Pârcălăbiei/Prefecturii judeţului Covurlui.

Primul proprietar al clădirii a fost un anume Aristide Bozini/Buzini. În lungul șir de proprietari se remarcă Evstratie Ivan Geshov, care provenea dintr-o familie puternică de bancheri şi negustori bulgari, iar la momentul moștenirii imobilului era ministru de finanțe al Bulgariei.

Până în anul 1948, în imobil a funcţionat Comandamentul III Teritorial, iar din anul 1949, după finele celui de-Al Doilea Război Mondial, în imobil s-au instalat birourile Şantierului naţional „Gheorghe Gheorghiu-Dej”. În 1950, imobilul a fost naționalizat și transmis Întreprinderii de Locuințe și Localuri. Ulterior, clădirea a găzduit Casa Pionierilor, diverse instituţii de stat, asociații și organizaţii sindicale, iar după 1990 - Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere şi alte instituţii şi asociaţii.

Acum a devenit Casa Artelor.

Citit 4994 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 09:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.