„Flori de mucegai” - cum să faci apă caldă şi căldură din compost

„Flori de mucegai” - cum să faci apă caldă şi căldură din compost
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Proiectul "Flori de mucegai" al Asociației ”Bunul Samaritean”, cu sediul în comuna Nicorești, este câștigătorul unei finanțări dintr-un fond "pentru inovație în educația de mediu, cu un buget de 50.000 de euro, destinat finanțării proiectelor pe educație de mediu în municipiul și în județul Galați, coordonat de Fundația Comunitară Galați.

Prin proiectul câștigător, Asociația ”Bunul Samaritean” și-a propus să construiască o centrală verde și să creeze o seră comunitară unde beneficiarii centrului vor învăța cum să transforme deșeurile în „aur”, cum să cultive și să îngrijească legumele ecologic, folosind colectarea selectivă a deșeurilor, respectiv, utilizarea acestora pentru crearea de compost, informează Fundația Comunitară Galați. Compostul va fi utilizat pentru a alimenta cu energie centrala verde ce va furniza apă caldă pentru Centrul rezidențial al Asociației ”Bunul Samaritean” și căldură pentru seră.

"La baza centralei verzi se află proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile din interior putând atinge și 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompă, de țeavă și de plasa de oțel, iar sistemul poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafață de 1.500 de metri pătrați, timp de cel puțin 12-16 luni, după care compostul trebuie schimbat. Dimensiunea standard recomandată pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri. Sistemul este folosit în multe gospodării și ferme din întreaga lume, iar în străinătate se organizează chiar și seminarii în care toți cei interesați învață cum să își construiască singuri sursa de apă caldă și căldură", afirmă reprezentanții Fundației Comunitare.

Citit 998 ori Ultima modificare Marți, 22 Noiembrie 2022 10:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.