UPDATE/ Niculae Bădălău, vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, arestat pentru trafic de influență și dare de mită

UPDATE/ Niculae Bădălău, vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, arestat pentru trafic de influență și dare de mită
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE. Niculae Bădălău a fost dus la Curtea de Apel București încătușat, iar magistrații au admis propunerea procurorilor și au emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit hotnews.ro.

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de ore, într-un dosar în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă, în legătură cu un contract în valoare de peste 7 milioane lei, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Niculae Bădălău a fost deputat, senator și prefect de Giurgiu și ministru al Economiei și propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie, în septembrie 2019. El a ieșit din PSD în 2020, atunci când a fost numit vicepreședinte al Curții de Conturi. Bădălău a fost condamnat, în 1988, la un an de închisoare după ce ar fi furat patru saci de grâu de la CAP-ul la care lucra, însă a fost achitat ulterior. Fostul ministru al Economiei a mai avut probleme cu legea și în 2013, când a fost pus sub învinuire tot pentru trafic de influență, fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspecte de evaziune fiscală prin intervenții la ANAF și pe lângă persoane de la Prefectura Giurgiu și APIA. Deși până acum a reușit să scape de acuzații, dosarele în care a mai fost cercetat încheindu-se cu rezultate favorabile, poziţia din care ajunge în faţa instanţei s-a schimbat, iar deznodământul ar putea fi diferit de această dată. Dincolo de termene de prescripţie, de probatorii şi detalii tehnico-legale, este de reţinut, pentru toţi cei aflaţi acum în poziţii de putere, că braţul legii rămâne mereu mai lung decât o legislatură.  

Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție, procurorii Secției de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată și trafic de influență. În același dosar a mai fost reținut și un reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care indică faptul că, pe 9 august și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind înființarea unei rețele de alimentare cu apă, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă. În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Potrivit procurorilor DNA, inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

După anunțul survenit aseară, Curtea de Conturi a României a anunțat că susține a actului de justiție și își exprimă încrederea că autoritățile competente vor soluționa acest caz în conformitate cu prevederile Constituției României și cu reglementările incidente."Precizăm faptul că, "de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează", se arată într-un comunicat al instituției.

Astăzi, 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii mai precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Comunicatul DNA a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Citit 1157 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2022 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.