UPDATE: Firme „tinerele”, acuzate de țepe de milioane de lei. Administratorii, tată și fiu, au fost arestați

UPDATE: Firme „tinerele”, acuzate de țepe de milioane de lei. Administratorii, tată și fiu, au fost arestați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

UPDATE 9 dec. 2022 ora 14,16 - Valeriu Filipenco și Constantin Filipenco, adminitratori ai firmelor vizate, au primit ordonanțe de reținere, iar vineri, 9 decembrie, au fost prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă. Instanța  a admis doar în parte propunerea Parchetului. ”Admite în parte propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Filipenco Cosmin Constantin pe o durată de 30 de zile, de la data de 9.12.2022 la 7.01.2023 inclusiv. Respinge ca nefondată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați în ceea ce priveşte inculpatul Filipenco Valeriu şi dispune luarea faţă de acesta a măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile (...) Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, se arată în soluția publicată pe portalul Tribunalului Galați.


UPDATE 9 dec. 2022: În urma perchezițiilor de joi, 8 decembrie, s-a luat măsura indisponibilizării a cinci autoturisme în valoare totală de 45.000 de euro, iar administratorii firmelor au fost reținuți de procurori în urma audierilor care au durat toată ziua. 

”S-a dispus reținerea pentru 24 de ore a celor două persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și în variantă agravată, cu consecințe deosebit de grave, fiind vorba de doi bărbați cu vârstele de 39, respectiv 66 de ani, ambii cu domiciile în municipiul Galați. În cursul zilei de astăzi, cele două persoane vor fi prezentate la Tribunalul Galați cu propunerea luării unei măsuri preventive”, a precizat IPJ Galați. 


Mai multe descinderi au avut loc, joi dimineață, la sediile a trei societăți comerciale, precum și la domiciliile administratorilor acestora, în cadrul unui dosar penal de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în domeniul comerțului cu cereale. Șapte este numărul păgubiților care au reclamat că au vândut sau au cumpărat marfă de la cele trei firme, fără ca acestea să își achite obligațiile contractuale.

Suspiciunile de escrocherie planează asupra a trei SRL-uri care au ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat. Două firme din Tudor Vladimirescu și una din Șendreni au fost în vizorul polițiștilor de la Economic, care fac cercetări într-un dosar de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și care, în scopul strângerii de probe, au descins în cinci locații, însoțiți de trupele speciale. Totul în baza sesizărilor primite în ultima perioadă de la șapte păgubiți, persoane fizice și juridice, care au reclamat că fie au vândut cereale celor trei firme și nu și-au primit banii, fie au cumpărat produse de la acestea, fără ca marfa să le fie livrată conform înțelegerii.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul provocat de reprezentanții firmelor vizate s-ar ridica la valoarea de 3.000.000 de lei, sumă aparent exorbitantă în condițiile în care cel puțin două dintre firme sunt "proaspete" pe piață. Este vorba despre operatorii din Tudor Vladimirescu, unul fiind înființat în 2021 și figurând cu un singur angajat conform datelor publice de identificare, iar un altul, înființat în luna august a acestui an. Cea de-a treia societate, din Șendreni, are patru ani vechime, un singur angajat și o cifră de afaceri declarată în 2021 de peste opt milioane de lei.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat înscrisuri și sume de bani și au condus la audieri mai multe persoane. Ancheta se desfășoară sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, care va trebui să decidă, la finalul audierilor, eventualele măsuri în privința suspecților și a bunurilor acestora.

Citit 6641 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2022 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.