Scandal penal cu nume grele

Scandal penal cu nume grele
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Fostul prim-procuror Dinu Gâlcă (FOTO 1), avocatul Alexandru Bălan, notarul Dumitru Cozma şi Lili Dediu, trimişi în judecată de DNA * Şeful de post de la Poliţia Vânători este inculpat în acelaşi dosar * Patru oameni de afaceri din Vrancea, inculpaţi şi ei în dosarul DNA * Acuzaţii de şantaj, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals în declaraţii, fals în înscrisuri şi mărturie mincinoasă * 10 inculpaţi şi 400 de pagini de rechizitoriu *

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au terminat rechizitoriul şi au dispus trimiterea în judecată a fostului procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă.

Coincidenţă sau nu, la doar câteva zile de la pensionarea sa, Dinu Gâlcă a fost trimis în judecată fiind acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, şantaj, fals în declaraţii, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată.

Dosarul întocmit de procurori cuprinde nume sonore din Galaţi şi Vrancea. Astfel, alături de Dinu Gâlcă sunt acuzaţi:

·    notarul Dumitru Cozma (şantaj),

·    avocatul Alexandru Bălan (mărturie mincinoasă),

·    Alexandru Şerban, şeful Postului de Poliţie Vânători, jud. Galaţi (şantaj),

·    Ion Popescu, fost procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea (mărturie mincinoasă),

·    Lili Dediu, administrator al SC PIACT CF SPIACT Galaţi SA şi director al ziarului local IMPARŢIAL (fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii),

·    Petrică Tudosă, director la Direcţia Silvică Vrancea (cumpărare de influenţă),

·    Vasile Bogdan, administrator al S.C. CISCOM S.R.L. Focşani (cumpărare de influenţă),

·    Costel Pohrib, administrator al S.C. FKG MONTAGE SERVICE S.R.L. Tecuci şi S.C. GALTRADE S.R.L. Galaţi (cumpărare de influenţă),

·    Dorel Dumitraşcu, administrator al SC DORECOM IMPEX SRL Reghiu, judeţul Vrancea (fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii).

Fapte săvârşite în 2009

În rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni se arată că în perioada februarie - iulie 2009, inculpatul Dinu Gâlcă, pe vremea aceea procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a pretins şi  a primit de la inculpatul Vasile Bogdan, administrator al S.C. CISCOM S.R.L. Focşani, diverse foloase necuvenite (cum ar fi mese gratuite la restaurant şi produse alimentare în valoare de 3.200 lei), în scopul de a determina pe funcţionarii Prefecturii Vrancea să elibereze în favoarea inculpatului Bogdan Vasile un titlu de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 15 ha situat în intravilanul municipiului Focşani. Eliberarea actului respectiv urma să se realizeze în detrimentul altor persoane îndreptăţite să primească titlul de proprietate respectiv.

În luna iunie 2009, Costel Pohrib i-a promis lui Dinu Gâlcă mai multe foloase materiale (cum ar fi produse alimentare), pentru ca acesta din urmă să-şi convingă un coleg din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi să nu efectueze cercetări şi să adopte o soluţie de netrimitere în judecată faţă de o persoană cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Constrângeri cu ajutorul poliţiei, la cererea notarului

Tot în rechizitoriu se arată că, în luna mai 2009, inculpatul Gâlcă Dinu, în aceeaşi calitate, a acceptat propunerea inculpatului Cozma Dumitru, notar public, de a constrânge o persoană să-i înmâneze acestuia din urmă suma de 5.000 lei sub ameninţarea că, în caz contrar, i se va întocmi dosar penal şi că va fi chemată în mod repetat la organele de urmărire penală, cu consecinţa aplicării unei pedepse cu închisoarea.

Tot la cererea notarului, în perioada aprilie-septembrie 2009, Alexandru Şerban, în calitate de şef al Postului de Poliţie Vânători, jud. Galaţi, a exercitat asupra persoanei respective, în mod repetat, acelaşi tip de presiuni. Cu toate că persoana ameninţată i-a dat lui Dumitru Cozma suma de 2.000 de lei, aceasta s-a ales cu un dosar penal pentru o faptă de natură civilă.

Promisiuni şi la Vrancea

Procurorii care au instrumentat dosarul susţin că în perioada aprilie-iunie 2009, inculpatul Dinu Gâlcă a primit foloase necuvenite de la inculpatul Petrică Tudosă, promiţându-i că va obţine menţinerea sa în funcţia de director coordonator sau cel puţin de director coordonator adjunct la Direcţia Silvică Vrancea prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari publici.

Se pare că intervenţia s-a realizat prin intermediul inculpaţilor Ion Popescu şi Alexandru Bălan şi a avut drept consecinţă menţinerea lui Petrică Tudosă în funcţia respectivă.

În urma audierii lui Ion Popescu şi a lui Alexandru Bălan, în calitate de martori în prezentul dosar penal, procurorii au constatat că cei doi au făcut afirmaţii mincinoase, în sensul că Dinu Gâlcă nu le-ar fi cerut să intervină pentru menţinerea în funcţie a lui Petrică Tudosă.

Procurorii susţin că foloasele pretinse şi primite de Gâlcă Dinu de la Tudosă Petrică au constat în înlesnirea întocmirii şi aprobării documentaţiei pentru schimbarea destinaţiei terenului forestier deţinut de mătuşa soţiei lui Dinu Gâlcă, transmis acestuia prin testament, în localitatea Lepşa, comuna Tulnici, jud. Vrancea, plata contravalorii construcţiei gardului împrejmuitor la acest teren, în sumă de 1.000 lei şi materialele necesare construcţiei acestuia în valoare de 2.241,06 lei, cât şi înlesnirea construcţiei unei vile pe acelaşi teren.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a achiziţionării materialelor de construcţie menţionate mai sus, inculpatul Gâlcă Dinu l-a determinat pe inculpatul Dorel Dumitraşcu, administrator al SC DORECOM IMPEX SRL, să întocmească în fals şi să înregistreze în evidenţa contabilă a firmei sale mai multe documente contabile (bonuri fiscale, avize de însoţire a mărfii).

O parte din aceste acte contabile au ajuns la Dinu Gâlcă, iar o altă parte au fost prezentate procurorilor anticorupţie cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal.

Casă fantomă?

De asemenea, procurorii susţin că Dinu Gâlcă, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, nu a menţionat în cuprinsul a 6 declaraţii de avere depuse în perioada 2007 – 2009 că deţine o clădire în municipiul Galaţi şi că a înstrăinat-o, cât şi că are o datorie în valoare de 250.000 lei către o societate comercială din Galaţi.

Casa înstrăinată de Dinu Gâlcă, şi care, după cum spun procurorii, nu apare în declaraţii de avere, a fost construită prin firma lui Lili Dediu, SC PIACT CF SPIACT Galaţi.

Directorul societăţii, Lili Dediu, nu a înregistrat în contabilitate veniturile realizate din construirea imobilului menţionat mai sus, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 90.387,50 lei (reprezentând impozit pe profit şi TVA), fapt pentru care este acuzat în acelaşi dosar cu Dinu Gâlcă.

Acestea sunt date din rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Seviciul Teritorial Galaţi, care a fost trimis spre judecare la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie.

Trimiterea rechizitoriului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă, după cum se arată şi în comunicatul DNA, finalizarea anchetei procurorilor şi nu dovedirea vinovăţiei celor zece persoane. Decizia finală şi stabilirea vinovăţiei va aparţine judecătorilor de la Înalta Curte.

A doua acuzaţie venită de la DNA pentru Dinu Gâlcă

Fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a  mai fost o dată în atenţia procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Anul acesta, DNA-ul a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru 5 abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în intervenţii pentru soluţionarea unor cereri, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii.

În urma acestei sesizări a fost începută o acţiune disciplinară împotriva lui Dinu Gâlcă. Deşi, în şedinţa din 8 iunie 2010, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a decis că sesizarea împotriva lui Dinu Gâlcă este nelegală, procurorii DNA susţin că „acţiunea disciplinară a fost respinsă din considerente de formă şi nu de fond. Concret, Comisia de disciplină din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii nu a sesizat Secţia pentru procurori în mod legal, motiv care a făcut posibilă respingerea acţiunii disciplinare”.

Cine are dreptate sau cine nu, rămâne de văzut. Important este faptul că, de pe data de 8 iunie a.c., Dinu Gâlcă a fost absolvit de colegii de la CSM de orice acuzaţie.

10 inculpaţi şi 400 de pagini de rechizitoriu

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, Gheorghe Ivan (FOTO 2), ne-a spus că cercetările au început în urmă cu un an şi jumătate. „Ne-am sesizat din oficiu cu privire la infracţiunile săvârşite de procurorul Dinu Gâlcă. S-au efectuat cercetări, s-au audiat martori, s-au adunat probe, am prezentat materialul de urmărire penală şi acum am trimis cauza la Înalta Curte. În luna martie a acestui an le-am prezentat inculpaţilor materialul de urmărire penală”, ne-a explicat  procurorul Gheorghe Ivan.

Din surse oficiale am aflat că Dinu Gâlcă şi ceilalţi inculpaţi au avut nevoie de o lună şi jumătate pentru studierea dosarului, care are nouă volume. Nouă volume, care conţin toate dovezile adunate de procurori timp de un an şi jumătate şi un rechizitoriu de 400 de pagini.

„Noi am trimis dosarul la instanţa competentă şi aşteptăm să se judece. Am luat măsurile legale care se impun în acest caz. Am înţeles că domnului Gâlcă i-a fost aprobată cererea de pensionare, dar noi nu am primit nimic oficial, aşa că am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la începerea urmăririi penale, pentru că aşa spune legea”, ne-a mai spus procuror Ivan.

Întrebat dacă trimiterea în judecată are vreo legătură cu pensionarea domnului Gâlcă, procurorul şef de la DNA Galaţi ne-a spus că este doar o coincidenţă, mai ales că „nu ştiam că i s-a aprobat cererea de pensionare. După cum am mai spus, nu am primit nimic oficial. Noi am început această cercetare în urmă cu un an şi jumătate, aşa că nu are nicio legătură pensionarea cu trimiterea în judecată”.

De asemenea, procurorul Gheorghe Ivan ne-a explicat că prima sesizare făcută la CSM împotriva lui Dinu Gâlcă, cu privire la abateri disciplinare, nu are nicio legătură cu acest dosar.

Citit 4198 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.