Ziua Muncii și semnificația ei

Ziua Muncii și semnificația ei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ziua Muncii, care se sărbătorește anual pe 1 Mai, va fi în 2023 într-o zi de luni, situaţie care face ca weekendul să se prelungească, în cazul multor angajaţi.

Ziua Muncii a fost stabilită pe 1 mai în memoria victimelor grevei generale de la Chicago din 1886, această zi fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoare a mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, autoritățile organizau de 1 Mai manifestații uriașe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe.

Deși, în mod normal, zilele libere sunt asociate cu angajaţii care lucrează la stat, sărbătorile legale trebuie acordate tuturor angajaților din România. Codul Muncii prevede ca persoanele care lucrează în zilele de sărbători legale trebuie să-și recupereze ulterior timpul de odihnă.

Citit 1082 ori Ultima modificare Duminică, 30 Aprilie 2023 04:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.