Cel mai iubit scriitor român în Turcia

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Paul Goma aniversat la Chişinău: Institutul de Filologie şi Uniunea Scriitorilor din Moldova organizează, pe 4 octombrie, ora 10.00, în Sala Azurie a Institutului, un eveniment ştiinţific consacrat jubileului de 75 de ani de la naşterea scriitorului Paul Goma.

«Marele merit al lui Goma, consemnează într-un articol academicianul Mihai Cimpoi, este cel de a exprima adevărul cu o autenticitate ce nu admite nicio notă de contrafăcut şi cu o ardoare etică ce nu permite nesocotirea măcar parţială a lui”».

«Paul Goma, ca un «Soljeniţîn român» (numit astfel de Eugen Ionesco), este o adevărată conştiinţă a Basarabiei, iar cu romanele sale ieşim în Europa», apreciază un alt cercetător literar de la Chişinău, Alexandru Burlacu.

* Liliana Lazăr şi premiul Francofoniei: Românca Liliana Lazăr a câştigat ediţia din acest an a concursului literar susţinut de Organizaţia Internaţională a Francofoniei „Prix des cinq continents de la Francophonie” pentru românul intitulat „Terre des Affranchis”/”Pământul celor eliberaţi”.

Premiul de 10.000 de euro, va fi acordat pe 22 octombrie, la Chateau de Chillon, Montreux, în Elveţia. Juriul a considerat romanul Lilianei Lazăr „o poveste crudă, politică şi metafizică, unde, în lupta dintre bine şi rău şi în faţa brutalităţii faptelor, nu există mântuire”.

Liliana Lazăr este născută în anul 1972 în România şi locuieşte în prezent în Franţa.

* Spectacol la Getafe: Asociaţia „Casa de Rumania de Espana” îi invită pe românii din Spania să vină în perioada 4-14 octombrie la spectacolul „Legământul„ de Sebastian Ungureanu, în regia lui Gabriel Martin.

* Festival la Milano: Asociaţia Românii în Italia (Milano) organizează a VII-a ediţie a festivalului „România-Valori şi Tradiţii Europene” în perioada 2-3 octombrie.

* Şcoala de şoferi în limba română, la Bruxelles: Românii din Belgia care doresc să urmeze cursurile şcolii de şoferi, permis B, în limba română, sunt invitaţi să se înscrie până cel târziu 20 octombrie, la sediul şcolii Multipermis, din Bruxelles.

* Panait Istrati, omagiat la Istanbul: Cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la moartea lui Panait Istrati (1884-1935), ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul, în parteneriat cu Universitatea Marmara, Primăria Istanbulului şi Muzeul Brăilei, organizează un panel în ziua de 4 octombrie, ora 16, la prestigiosul Centrul Cultural Tarîk Zafer Tunaya, situat în inima marii metropole de pe Bosfor. Se va discuta receptarea operei şi personalităţii lui Panait Istrati în Turcia şi România.

Va fi vernisată şi o expoziţie documentară pregătită şi adusă de Muzeul Brăilei, care va rămâne deschisă la Centrul Tunaya până la 10 octombrie.

Proiectul vine în întâmpinarea marelui interes al publicului cititor turc pentru Panait Istrati, cel mai publicat şi mai iubit scriitor român în Turcia, mai publicat şi mai iubit chiar decât în România.

Citit 1090 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.