Dictatura băncilor – scurtcircuitată de Protecţia Consumatorilor

Dictatura băncilor – scurtcircuitată de Protecţia Consumatorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Amenzi-record pentru băncile gălăţene – 330.000 de lei * Volksbank conduce la total – sancţiuni de 110.000 de lei * „Gălăţenii sunt invitaţi să ni se adreseze – pentru o opinie de specialitate - ori de câte ori sunt puşi în situaţia de a semna acte adiţionale”, declară Viorica Colgiu, directoarea CJPC Galaţi *

S-a terminat cu zecile de comisioane absurde, unele mai mari – dacă îşi poate cineva imagina aşa ceva! – chiar decât dobânda. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului a anunţat în cadrul conferinţei susţinute ieri la sediul instituţie, că Ordonanţa 50 a Guvernului chiar a reuşit să fac ordine în scandalul dintre bănci şi simplii cetăţeni creditaţi.

Acuzate făţiş de către consumatori, perfidele contracte cu litere „mici-mici” au fost cele care i-au pus pe jar pe gălăţeni. Oamenii s-au trezit sufocaţi de comisioane pentru care nu au ştiut că au semnat şi asupra cărora nu i-a avertizat nimeni. În plus, pe măsură ce contractele înaintau în timp, li se adăugau noi şi noi comisioane.

Dobânzi în blană de comisioane

„Noi le numim ˝dobânzi mascate˝, unele dintre aceste comisioane, deşi foarte mici, de 0,5 la sută, putând fi aplicate la întreg soldul”, explică Viorica Colgiu, directoarea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.

Comisarii au explicat: „Avantajul Ordonanţei de Guvern Numărul 50 – care are statut de lege – este faptul că are aplicabilitate şi pe creditele în derulare”.

„În plus, această Ordonanţă „afectează” comisioanele de transfer de la o bancă la alta, în cazul creditelor mai puţin avantajoase pe care oamenii vor să le ˝mute˝ de la o bancă la alta – acum acest comision, care era de 5 la sută, a devenit de 1 la sută”.

Volksbank – amendată cu 110.000 de lei

„Pus la pământ” de OG 50 este comisionul de risc (care se aplica la întreg soldul, lunar, la valoarea întregului credit), păstrându-se, în schimb, comisioanele de analiză, de administrare, de nerambursare şi cel pentru asigurare.

„Cea mai amendată bancă – şi cea la care au fost întâlnite cele mai multe probleme legate de aceste comisioane – este Volksbank, ea ocupând primul loc în topul sancţionaţilor”.

„Au fost amendate opt bănci – toate au contestat amenzile -, cuantumul de plată depăşind recordul de până acum al Protecţiei Consumatorului Galaţi. Aşadar, au fost date 10 sancţiuni, în valoare totală de 330.000 lei, Volksbank fiind doar ea singură amendată cu 110.000”, au declarat comisarii.

NU sclaviei în faţa băncilor

Până în acest moment, neplătindu-şi amenzile, băncile ar putea obţine în justiţie reducerea acestora sau anularea lor.

„Şi în acest moment, reclamaţiile la adresa băncilor continuă să vină din partea consumatorilor, de aceea îi invităm la sediul instituţiei pe oamenii care contractează în acest moment un credit şi au nevoie de ajutor în înţelegerea unui act adiţional”.

„Oamenii trebuie să înţeleagă foarte clar că noi îi putem ajuta, dar numai înainte de semnarea actelor la bancă, nu după ce dumnealor au semnat, angajându-se astfel să facă faţă tuturor obligaţiilor care reies din contract”.

Să nu ne fie, aşadar, frică să întrebăm sau să cerem încă o părere. Totul este să facem acest lucru la timp, nu când suntem deja sclavi pe plantaţia băncilor din România.

Citit 2631 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.