Lola Schmierer Roth - o gălăţeancă de anvergură europeană. Miercuri, vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală

Lola Schmierer Roth - o gălăţeancă de anvergură europeană. Miercuri, vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală din Galați vă aşteaptă miercuri, 9 august, de la ora 17,00, la vernisajul expoziţiei "Lola Schmierer Roth. Particularităţile unei opere variate", organizată cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naşterea artistei. 

Astfel, între 10 august şi 24 septembrie 2023, gălăţenii şi cei care ne vizitează oraşul vor avea ocazia să viziteze o a treia expoziţie dedicată Lolei Schmierer Roth, după cea din 1972, îngrijită de Natalia Buciac, şi cea din 2014, îngrijită de Mariana Tomozei Cocoş.

Cu ocazia celor 130 de ani de la nașterea artistei, pornind de la importanta deschidere pe care aceasta a avut-o către marile muzee europene și creația mișcărilor artistice de avangardă clasică, numeroasele întâlniri cu personalități ale vremii ce aveau să-i modeleze traiectoria și culminând, printre altele, cu donaţia făcută de Anne-Louise Roth şi Alexandru Cezar Ionescu în anul 2004, expoziția urmărește readucerea în prim-plan a operei și personalității artistice a Lolei Schmierer Roth, scrie, pe pagina de Facebook a instituţiei muzeale, muzeografa Cristiana Culiţă.

Lola Schmierer Roth (n. 16 noiembrie 1893, Galați – d. 3 aprilie 1981, București) a fost o pictoriță română de etnie evreiască.

Numele la naștere a fost Dorothea Schmierer-Roth. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechea", Lola Schmierer-Roth provenea dintr-o familie cu personalităţi recunoscute precum bunicul acesteia - reputatul lingvist Hariton Tiktin, tatăl - Ludovic Leopold Schmierer, consul al Ţărilor de Jos la Galaţi şi mama - Sylvia Schmierer, care a înfiinţat, în 1900, Şcoala Israelito-Română de Fete din Galaţi (pe care a condus-o timp de 47 de ani şi care i-a purtat numele).

Viaţa într-un oraş de provincie şi într-un climat politic aparte nu a împiedicat-o pe Lola să rămână conectată la evenimentele artistice şi la noile curente în artă din Europa şi America, prin intermediul corespondenţei din perioada 1960-1970 cu prietena ei, pictoriţa Jeanne Coppel, stabilită la Paris, şi cu George Waldemar, cunoscut teoretician al artei. Cariera sa artistică a fost completată în mod fericit de cea pedagogică, Lola Schmierer-Roth fiind profesorul care a ştiut să dezvăluie cu dragoste şi răbdare tainele limbajului plastic şi să insufle multor generaţii de elevi germenele viitoarei profesiuni. Printre elevii săi s-au numărat artiştii Gheorghe I. Anghel, Ion Dumitriu, Napoleon Tiron, artişti ale căror evocări au conturat şi mai mult profilul profesoarei şi artistei.

Citit 1487 ori Ultima modificare Marți, 08 August 2023 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.