Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), circa 40 la sută din tinerii cu vârsta sub 25 de ani care au un job lucrează fie în agricultură, fie în comerț, chiar dacă au studii superioare, se arată într-o analiză realizată de Hotnews. De regulă, aceştia abia după 30 de ani reușesc să găsească un loc de muncă într-un sector cu valoare adăugată mai mare.
Șomajul în rândul tinerilor sub 24 de ani se apropie de 22 la sută, fiind de patru ori mai mare decât media pe țară. România se află în fruntea statelor europene şi din punct de vedere al tinerilor cu vârste între 15 și 29 ani care nu erau ocupați anul trecut în educaţie sau formare (NEET - neither in employment nor in education and training), potrivit datelor Eurostat. Circa 20 la sută dintre tinerii români sunt în această situație, medie aproape dublă față de cea din Uniunea Europeană (11,7 la sută). Şomajul e mai ridicat în special la tinerii bărbați.
În România sunt puțin peste un milion de bărbați cu vârsta de 15-24 ani, mai exact 1.021.587. Aproape jumătate din ei (470.000) nu urmează nicio formă de învățământ. Din cealaltă jumătate, circa 350.000 au absolvit sau urmează liceul, circa 25.000 au o școală de maiștri sau de nivel postliceal, iar 180.000 au terminat o facultate. Odată intrați în șomaj, cei mai mulți stau peste zece luni fără loc de muncă. În ultimele trimestre, însă, această perioadă medie tinde să se prelungească.