Cum îi sprijină statul pe tinerii din sistemul de protecție. Campanie de informare la Galați

Cum îi sprijină statul pe tinerii din sistemul de protecție. Campanie de informare la Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe 7 septembrie, la sediul  Directiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați, s-a desfășurat o campanie, inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru informarea tinerilor în vârstă de peste 17 ani din sistemul de protecție specială și a mamelor minore.

La întâlnire au participat tinerii din sistemul de protecție specială din cadrul D.G.A.S.P.C Galați, împreună cu  Ana Maria Gherman, inspector de specialitate în cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane la Centrul Regional Galați, Elena Hahui, subcomisar în cadrul Brigăzii de Combatare a Criminalității Organizate Galați, Viorica Sandu, deputat, Laura Georgescu, senator, precum și Simona Oproiu, reprezentant al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Mesajele transmise tinerilor în cadrul întâlnirii au scopul de a-i sprijini în luarea unor decizii bine informate privind situația lor viitoare. Hotărârea privind părăsirea sistemului de protecție specială nu poate fi luată decât în condițiile unei informări detaliate și atente a tinerilor cu privire la oportunitățile, dar și responsabilitățile ce le revin și prin înțelegerea corectă de către aceștia a întregului context.

Astfel, tinerilor participanți le-au fost reamintite măsurile de sprijin de natură financiară, din partea statului, de care pot beneficia până la împlinirea vârstei de 26 de ani, condițiile de acordare a acestor drepturi, precum și drepturile financiare în cazul în care vor dori încetarea măsurii de protecție și părăsirea sistemului de protecție la vârsta majoratului.

Tinerilor care nu își continuă studiile și nu au posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntați cu riscul excluderii sociale, le-a fost prezentată posibilitatea de a beneficia, la cerere, de protecție specială, pentru o perioadă de doi ani, pentru facilitarea integrării lor sociale. De asemenea, pentru a sprijini asumarea unei vieți independente și a unei bune integrări a acestora în comunitate, tinerii sunt ajutați în găsirea unei locuințe și a unui loc de muncă, iar situația lor va fi monitorizată semestrial, pentru o perioadă de doi ani, de către Serviciul de Asistență Socială de la noul domiciliu al acestora.

Ce ajutoare concrete se oferă tinerilor asistați

Tinerii din sistemul de protecție pot beneficia de drepturi financiare. Astfel, la ieșirea din sistemul de protecție orice tânăr primește, o singură dată, o indemnizație în cuantum de trei salarii de bază minime brute pe țară, adică 9.000 lei. După încetarea măsurii de protecție, dacă tânărul urmează o formă de învățământ la zi, acesta are dreptul la o indemnizație lunară de 2.870 lei, până la 26 de ani, iar dacă tânărul are un loc de muncă, acesta are dreptul la 2.870 lei pe lună, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Mamele minore sunt de asemenea un grup vulnerabil pentru care au fost adoptate o serie de măsuri de sprijin concrete, cu precădere în domeniul educației. Informarea acestora cu privire la existența unor drepturi este fundamentală pentru reușita scopului în care acestea au fost stabilite. Noua legislație le conferă mamelor minore o serie de drepturi de natură financiară menite să le ajute să rămână sau să se întoarcă la școală și să le sprijinire în asigurarea unei îngrijiri de calitate a copiilor (700 lei pe durata desfășurării activităților didactice potrivit legii educației, tichete sociale pentru nou născuți în valoare de 2.000 lei/nou-născut, pentru asigurarea de produse de îngrijire a nou-născutului).

Potrivit directorului general al D.G.A.S.P.C Galați, Manon Emilia Cristoloveanu, în acest moment, în grija angajaților instituției pe care o conduce se află 125 de tineri cu vârsta de peste 17 ani și nicio mamă minoră. 

Citit 894 ori Ultima modificare Duminică, 10 Septembrie 2023 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.