Cel mai frumos moment al grevei ceferiștilor, în Gara Barboși. 400 de trenuri oprite, timp de două ore (VIDEO)

Cel mai frumos moment al grevei ceferiștilor, în Gara Barboși. 400 de trenuri oprite, timp de două ore (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Peste 17.000 de angajați ai CFR Infrastructură din toată țara au participat, vineri dimineață, între orele 7.00 și 9.00, la greva de avertisment de pe căile ferate române, organizată de două mari federații sindicale ale feroviarilor: Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și Federația Elcatel. Un grup de tineri din Galați și Tulcea au făcut greva un pic mai frumoasă.

Potrivit sindicaliștilor, cu jumătate de oră înainte de încheierea grevei erau oprite 266 de trenuri - de călători, private și de marfă - în stațiile din toată țara. De cealaltă parte, un comunicat remis de conducerea companiei CFR Infrastructură afirmă că, la nivelul întregii rețele feroviare, între orele 7.00 - 9.00, erau programate să circule 397 de trenuri de călători, care aparțin celor şase operatori de transport feroviar de călători. "Conform primelor centralizări privind traficul feroviar, peste 90% dintre garniturile programate să pornească în cursă, să sosească în stațiile de destinație sau aflate în circulație și oprite în gări, între orele 07.00 - 09.00, vor înregistra întârzieri pe tot parcursul acestei zile", se menționa în comunicatul CFR Infrastructură.

Peste 25 de trenuri afectate de grevă, în Regionala CFR Galați

Una dintre cele mai frumoase imagini ale grevei ceferiștilor a fost oferită de un grup de tineri gălățeni și tulceni, din comunele Scânteiești și Luncavița, care au făcut spectacol în Gara Barboși, acolo unde i-a prins greva în drumul spre un festival din Sibiu. Tinerii au coborât din tren, s-au instalat pe unul dintre peroane și au oferit un superb moment artistic, fiind aplaudați "la scenă deschisă" de cei care i-au urmărit, miniconcertul lor viralizându-se rapid pe rețelele de socializare.

Peste 25 de trenuri de pe raza Regionalei CFR Galați au fost afectate de protest, zece dintre ele având legătură directă cu gara din Galați.

Călătorii, anunțați târziu de operatorii feroviari

Inevitabil, greva de două ore a ceferiștilor a stârnit și numeroase nemulțumiri ale călătorilor afectați. Au fost navetiști și copii care au fost nevoiți să aștepte în trenuri până la reluarea circulației. De asemenea, numeroși pasageri au fost luați prin surprindere, ei afirmând că nu au știut că va fi grevă vineri dimineață. La acest lucru a contribuit și faptul că operatorii de pe calea ferată nu au anunțat, din timp și la vedere, faptul că circulația trenurilor pe care le operează va fi întreruptă timp de două ore. Cel mai important operator, CFR Călători, de exemplu, a anunțat de-abia joi după-amiază că va fi grevă și că aceasta va avea implicații asupra circulației feroviare, generând întârzieri semnificative.

Pentru ce au protestat ceferiștii

Unul dintre principalele motive pentru care s-a decis organizarea grevei de avertisment din 15 septembrie îl reprezintă lipsa bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar. Alte motive sunt reprezentate de lipsa finanțării strategice și coerente a căii ferate și de lipsa de investiții în material rulant de calitate, modern. De asemenea, ceferiștii sunt nemulțumiți de lipsa salariilor corecte la calea ferată, salarii motivante care să permită înlocuirea unor generații de ceferiști, lucru care duce la un deficit de angajați care depășește 6.000 de oameni, precum și la înregistrarea a zeci de mii de ore suplimentare. Probleme multe și nerezolvate mai au legătură cu statutul personalului feroviar, precum și cu condițiile de muncă din gări, depouri, revizii de vagoane, linii sau instalații, unde vara și iarna se lucrează la temperaturi imposibile.

Aprobarea bugetelor, primul pas necesar

La trei ore de la încheierea grevei, directorul general al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, a transmis un comunicat prin care a prezentat public scuze călătorilor afectați de protestul ceferiștilor, dar și "operatorilor de transport feroviar de călători și de marfă care, timp de două ore, au fost în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea în mod normal". "Principala pârghie pentru deblocarea actualei situații în care se află compania o reprezintă aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul în curs, buget care va permite desfășurarea în condiții optime a activității companiei, dar și continuarea negocierilor cu sindicatele feroviare pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă", potrivit directorului general al CFR SA.

Citit 2816 ori Ultima modificare Duminică, 17 Septembrie 2023 10:42

4 comentarii

  • postat de marr
    Vineri, 15 Septembrie 2023 22:41
    86.124.201.***
    Si din ce se vede/aude la Orizont ...e doar Incalzirea . Distractia abia incepe . De la Bucuresti vin vesti/stiri - " Viceprimarul Capitalei vrea să evite o grevă a STB. Bujduveanu îi cheamă pe sindicaliști la discuții ..."
    0
    0
  • postat de vali
    Vineri, 15 Septembrie 2023 18:22
    5.13.212.***
    au ajuns la timp?????
    0
    0
  • postat de Dorel
    Vineri, 15 Septembrie 2023 15:54
    5.13.195.***
    D'aia trebui eliminata subventia totala pentru elevi pe cfr... astia se plimba si lumea ramane fara joburi...
    0
    0
  • postat de Gogu Steriade
    Vineri, 15 Septembrie 2023 15:12
    109.166.135.***
    400 de trenuri tranzitează Stația CFR Barboși?
    Nu știam.... Deși sunt mecanic de locomotivă de ceva vreme.
    Uite așa mai afli noutăți despre locul tău de muncă....de la ,,specialiștii" din presă care așa de bine răstălmăcesc înțelesul titlurilor în goana de senzațional încât depășesc limita.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.