Un Nobel pentru dreptul în… aer

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La 96 de ani, laureat al celei mai înalte distincţii a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale: Românul Nicolae Mateescu-Matte, „una dintre cele mai strălucite minţi canadiene în domeniul legislaţiei aeriene”, potrivit ministrului Transporturilor din Guvernul Canadei, Chuck Strahl, a primit recent cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), al cărui sediu este la Montreal.

Stabilit la Montreal cu mulţi ani în urmă şi ajuns la venerabila vârstă de 96 de ani, Nicolae Mateescu (sau Nicholas Mateescu-Matte, cum mai este cunoscut în Canada) este primul român laureat al OACI, el primind cel de-al 39-lea premiu „Edward Warner” în aplauzele celor câteva sute de înalţi funcţionari din cadrul aviaţiei civile mondiale, reuniţi la Adunarea generală a forului amintit.

Premiul, înmânat de actualul preşedinte OACI, Roberto Kobeh Gonzales, reprezintă echivalentul unui Nobel în domeniul aviaţiei. Înfiinţat în 1958, premiul reprezintă recunoaşterea la cel mai înalt nivel a meritelor românului în dezvoltarea unei discipline ştiinţifice „de graniţă” -Dreptul aero-spaţial.

De altfel, Nicolae Mateescu este iniţiatorul respectivei discipline, lucrând ani de zile în acest extrem de important domeniu în instituţii renumite de învăţământ universitar şi de cercetare din Canada.

Născut în 1913, Nicolae Mateescu-Matte a absolvit Dreptul la Universitatea Bucureşti (1939), dar la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial a fost silit să ia calea exilului pentru a scăpa de dictatura comunistă.

Sosit în Canada în 1947, s-a făcut remarcat în domeniul său de activitate, ba chiar a pus bazele disciplinei Dreptului aero-spaţial, devenind apoi un adevărat punct de referinţă în domeniu.

Chiar şi după pensionare (1997) a continuat să lucreze în disciplina al cărei „părinte” este, atras poate şi de noua provocare despre care se vorbeşte în ultimii ani, legislaţia zborurilor comerciale sub-orbitale.

Citit 744 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.