Romgaz ameninţă Electrocentrale că îi taie gazul

Romgaz ameninţă Electrocentrale că îi taie gazul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Romgaz refuză să mărească livrările de gaz metan către Electrocentrale Galaţi, care îi datorează 20 de milioane de lei * Acum, cantităţile de gaz care ajung la Galaţi sunt suficiente doar pentru prepararea apei calde, nu şi pentru încălzirea oraşului * Există, însă, riscul să rămânem şi fără apă caldă *

Producătorul local de energie termică, Electrocentrale, şi distribuitorul de apă caldă şi căldură, Apaterm, nu au demarat probele la cald pe reţele nici acum, la aproape trei săptămâni de când minimele au coborât sub 10 grade Celsius la Galaţi. Asta în condiţiile în care, potrivit legii, sistemul de termoficare trebuia pornit după primele trei zile consecutive cu temperaturi scăzute.

Săptămâna trecută, oficiali ai societăţii Apaterm au anunţat că probele vor începe pe 14 octombrie, însă termenul a fost depăşit fără ca acest lucru să se întâmple. Distribuitorul de apă caldă şi căldură susţine că nu a putut demara probele la cald deoarece Electrocentrale nu i-a furnizat agent termic.

La rândul său, termocentrala spune că nu a primit o cantitate suficientă de gaz metan de la Romgaz pentru a putea mări parametrii producţiei.

„În momentul de faţă, cei de la Romgaz ne livrează gaz suficient doar pentru apa caldă menajeră. Le-am cerut să mărească debitul de gaz, pentru ca noi să putem încălzi apa mai tare, pentru încălzirea oraşului, însă nu cred că vor accepta”, a declarat, ieri, directorul general al societăţii Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.

Banii sau gazul!

Situaţia este foarte delicată. Termocentrala a rămas în urmă cu plăţile către furnizorul de gaz, iar acesta îi trimite somaţii peste somaţii şi o ameninţă că îi taie gazul.

„Avem o restanţă de 20 de milioane de lei către Romgaz şi suntem somaţi în fiecare zi să o achităm, altfel rămânem fără gaz. Alte două CET-uri din ţară, aflate într-o situaţie similară, au rămas deja fără gaz. Noi avem noroc că încă avem gaz pentru a prepara apa caldă menajeră”, a afirmat Urbanschi.

Criza de lichidităţi care pune sub semnul întrebării încălzirea oraşului nu este exclusiv problema societăţii Electrocentrale. Ea a apărut deoarece populaţia nu a plătit în întregime şi la timp apa caldă şi căldura consumate, acumulând restanţe de peste 150 de milioane de lei către distribuitorul Apaterm.

La rândul său, acesta din urmă nu şi-a putut achita consumul de energie termică livrată de Electrocentrale, căreia a ajuns să îi datoreze circa 300 de milioane de lei.

„Apaterm figurează cu un debit de bază de 200 de milioane de lei, la care se adaugă încă 100 de milioane de lei, cu titlu de penalităţi. Plăţile către noi, care se fac în funcţie de volumul încasărilor de la populaţie, nu sunt foarte consistente”.

„În prima jumătate a acestei luni, de exemplu, Apaterm ne-a achitat 2,2 milioane de lei, din care ultima plată, efectuată pe 15 octombrie, a fost în cuantum de 46.200 de lei”, a subliniat directorul general al societăţii Electrocentrale, Eduard Urbanschi.

Trebuie să spunem că, pe fondul răcirii vremii, societăţile de termoficare din Timişoara şi Reşiţa au început să le furnizeze căldură consumatorilor încă din prima săptămână a lunii octombrie.

În schimb, la Galaţi sunt încălzite doar 14 creşe, grădiniţe şi şcoli. Zilele trecute, locatarii unui bloc au cerut şi ei căldură, însă nu au primit deocamdată un răspuns de la Apaterm, cererea lor fiind încă în analiză.

CITEŞTE AICI ŞI Plătim „căldura din părţi”!

Citit 2188 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.