După blocarea comenzilor din Rusia, Grupul Damen a dat în judecată statul olandez

După blocarea comenzilor din Rusia, Grupul Damen a dat în judecată statul olandez
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Constructorul naval olandez Damen Shipyards Group, care deține și șantierul naval de la Galați, a acționat în instanță statul olandez, cerând despăgubiri pentru pierderile pe care le-a înregistrat din cauza sancțiunilor europene impuse împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Damen, care produce o gamă largă de nave militare și civile, inclusiv iahturi de lux, este cea mai mare companie de construcții navale din Olanda, țară cu o industrie puternică în acest domeniu.

Rick van de Weg, purtătorul de cuvânt al companiei, a confirmat marți că Damen cere compensații statului olandez din cauza afacerilor pierdute în Rusia, după ce informația a apărut pe surse în Bloomberg.

Van de Weg a precizat că Damen a avut contracte de livrare în Rusia pentru mai multe vase din portofoliul său, acestea fiind anulate în urma sancțiunilor impuse împotriva Moscovei din cauza declanșării războiului împotriva Ucrainei anul trecut.

El a adăugat că Damen a avut și o ramură specializată în inginerie navală în Rusia, dar că a tăiat legăturile cu aceasta după începerea invaziei.

Purtătorul de cuvânt al companiei nu a dorit să precizeze sumele pierdute în urma anulării contractelor din Rusia sau cuantumul compensațiilor pe care le solicită statului olandez.

Guvernul condus de premierul Mark Rutte la momentul respectiv a anunțat în aprilie 2022 că va împiedica 14 iahturi, dintre care 12 încă erau în construcție, să părăsească șantierele navale ale țării din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei.

Construcția de iahturi este o industrie importantă în Olanda, datele camerei de comerț a țării arătând că Damen și alți trei constructori navali - Heesen, Feadship și Oceanco - au avut în 2020 vânzări totale de 1,5 miliarde de euro din acest domeniu de activitate.

Ministerul olandez de externe nu a dorit să ofere deocamdată comentarii asupra acțiunii intentate în instanță de Damen.

Compania a depus plângerea civilă la o instanță districtuală din orașul-port Rotterdam și a precizat că așteaptă ca ea să își urmeze cursul juridic normal.

Citit 3225 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 03:27

4 comentarii

  • postat de George
    Joi, 05 Octombrie 2023 13:11
    109.166.135.***
    Ceea ce denotă că Famen e rusofil
    0
    1
  • postat de ce golaneala , ce nesatui !!
    Miercuri, 04 Octombrie 2023 16:57
    45.56.196.***
    dar faptul ca Damen primeste comenzi direct de la statul olandez , fara nicio licitatie interna sau internationala pentru constructia de nave militare....nu se pune !???
    Ce golaneala , ce nesatui !!!!
    6
    11
  • postat de Stanex
    Miercuri, 04 Octombrie 2023 16:33
    95.77.107.***
    Joc de glezne rumuolandez! Cine era impotriva intrarii Romaniei in schengen pana acum cativa ani ? Nu cumva Olanda? Acum blocheaza Bulgaria, la intelegere cu Austria care blocheaza Romania? De ce UE 27 de state nu-i exclude pe abuzatorii de veto? Pentru ca ...interese!
    7
    13
  • postat de Ha Ha Ha....
    Miercuri, 04 Octombrie 2023 12:35
    46.97.176.***
    Ha Ha Ha....Ha Ha Ha....Ha Ha Ha....Ha Ha Ha....
    9
    13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.