Şoferul-sculptor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bustul lui Panait Istrati în Elvetia: Marţea trecută a avut loc la Vouvry dezvelirea unui bust al lui Panait Istrati în piaţa ce poartă numele celebrului scriitor român de expresie franceză, care a trăit un timp şi în această localitate din cantonul Valais.

Opera realizată de sculptorul Ionel Stoicescu este oferită de primarul general al Municipiului Bucureşti, doctorul Sorin Oprescu, prezent la festivitate.

* Dorel Nacu, şoferul artist: Se numeşte Dorel Nacu, are 43 de ani, este originar din Bârlad şi a deschis prima sa expoziţie de sculptură la Consulatul României de la Milano.

20 de icoane, sculpturi realizate din lemn de tei adus din România şi lucrat la Certosa di Pavia, o înfăţişează pe Fecioara Maria cu pruncul în braţe, pe Mântuitorul Isus Cristos, dar şi pe Padre Pio, ocrotitorul drumurilor.

Căci Dorel este şofer de camion de profesie, din asta îşi câştiga existenţa, asta îi permite să îşi ajute fiul, de 20 de ani, rămas în România cu bunicii. E pasionat de sculptură. Nu are studii în domeniu, a furat meserie de la un unchi, şi în cei zece ani de când este în Italia a reuşit să lucreze.

La început i-a fost greu, a dormit prin case părăsite, nu avea serviciu, nu ştia limba. După un an, a găsit un loc de muncă, iar după alţi doi ani şi-a adus şi soţia. Ştie că e mult de lucru pentru a deveni un artist.

Dar acum, privind în urmă, are deja o prima satisfacţie: scoate la vânzare operele sale pentru prima dată, opere pe care până mai ieri le făcea cadou. Şoferul-sculptor se gândeşte să se întoarcă acasă: «Şi mâine, dacă situaţia din România ar permite-o… am pleca înapoi.»

* Balurile toamnei în Canada: Kitchener - Asociaţia ARTA din Kitchener, organizează sâmbătă, 30 octombrie, de la ora 18:00, la Slovenian Club Sava, un bal mascat.

* New Westminster -  Sala comunitară a bisericii ortodoxe române „Sfânta Treime" din New Westminster, British Columbia, va organiza sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 18:00, Balul Toamnei şi al Mustului.

* Întâlnirea de la cafenea: Românii din Toulouse sunt aşteptaţi miercuri, 27 octombrie, la tradiţionala, deja, întâlnire lunară, de la "Cafe des Artistes" din localitatea franceză.

* Direcţia 5 în concert la Londra: Formaţia Direcţia 5 va susţine duminică, 24 octombrie, un concert la clubul Unique din Londra. Reprezentaţia va începe la ora 19:00. Preţul biletului este 25 de lire.

Citit 1124 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.