O asistentă de la Ambulanță a ajutat la nașterea unei fetițe

O asistentă de la Ambulanță a ajutat la nașterea unei fetițe
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Un echipaj al Serviciului de Ambulaţă Judeţean (SAJ) Galați, format dintr-un ambulanțier și o asistentă, nu va uita prea curând un apel prin 112 care le solicita ajutorul. La telefon, o femeie solicita agitată transportul la spital al fiicei sale, deoarece femeia de 34 de ani intrase în travaliu și urma să nască.

Pentru că fiecare minut era important, echipajul de Ambulanță s-a deplasat la adresa indicată, unde a ajuns în mai puțin de 5 minute. În momentul sosirii la adresă, mămicii gravide i se declanșase deja nașterea. Înțelegând că nu mai e timp pentru a ajunge la spital, asistenta medicală nu a stat pe gânduri și a ajutat-o pe mămică să nască acasă.

"S-a întâmplat foarte repede totul. În momentul în care am ajuns, mămica era pregătită și în 5 minute s-a născut copilașul - o fetiță. În momentul în care bebelușul a fost expulzat, am urmat toată procedura standard, s-a pensat cordonul ombilical, s-a aspirat bebelușul și s-a verificat dacă are reflexe. Până la urmă, a fost naștere la domiciliu. S-a născut o fetiță sănătoasă, în jur de 2,8 kg, cu un scor Apgar 10. Mămica este foarte bine și fericită. Este prima mea intervenție la o naștere. Sunt începătoare, abia împlinesc două săptămâni de când lucrez la Ambulanță", a spus Mihaela Joacă, asistenta curajoasă care și-a dovedit cunoștințele medicale într-un caz atât de delicat.

"Asistenta a ajutat la expulzie. Din păcate, mama și bunica tăiaseră deja cordonul ombilical, capătul vaginal nu se vedea, capătul fătului era nelegat, lucru care putea să ducă la o hemoragie puternică și chiar la decesul nou-născutului. Asistenta a clampat cordonul ombilical, a acordat asistența necesară pentru un nou-născut, protecția termică, aspirația secrețiilor. Echipajul cu medic trimis în ajutor a transportat apoi la maternitate și mama, și copilul", a explicat dr. Mihai Polinschi, directorul medical al SAJ Galați.

Citit 1870 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Octombrie 2023 16:16

2 comentarii

  • postat de cernea
    Vineri, 13 Octombrie 2023 13:52
    78.96.84.***
    Doar nu era portarul de la Șantierul naval, sigur ca asta întra în atribuțiile ei, e ca și cum ați spune ca un brutar a copt paine. Oricum , felicitări ,am văzut ca au murit femei din cauza ca au născut pe strada în fata unui spital.
    0
    0
  • postat de Gigel
    Joi, 12 Octombrie 2023 13:53
    5.13.165.***
    Felicitari. Stiu ca unii vor spune ca asta e meseria lor, dar felicitari.
    1
    16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.