Eroii Galațiului, cinstiți cum se cuvine de autoritățile locale. Comemorare la Monumentul apărătorilor orașului

Eroii Galațiului, cinstiți cum se cuvine de autoritățile locale. Comemorare la Monumentul apărătorilor orașului
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Sâmbătă, 20 ianuarie, reprezentanții Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” au organizat un eveniment comemorativ în cinstea militarilor români care au salvat Galațiul de la distrugere și ocupare în Primul Război Mondial.

Ceremonia a avut loc sâmbătă, 20 ianuarie, în jurul prânzului, la Monumentul Apărătorilor Galațiului, situat la intersecția străzii Brăilei cu strada I.L. Caragiale (zona Stirex) și a fost marcată de depunerea de coroane de flori de către autoritățile locale, în aplauzele gălățenilor prezenți la eveniment.

Pe rând, au adus omagiu celor 3.000 de militari români, prin depunerea de coroane de flori, autoritățile locale reprezentate prin viceprimarul Lucian Andrei, subprefectul Veronica Macri, vicepreședintele Consiliului Județean, Mitică Sandu și reprezentanți ai conducerii ISU, IPJ, Jandarmeriei și ai Batalionului 284 Tancuri.

După ceremonialul religios, care a deschis evenimentul și depunerea coroanelor de flori, gălățenii au părăsit zona cu sufletele pline de emoție și recunoștință pentru militarii care s-au jertfit luptând împotriva unităților militare bolșevizate, din cadrul Armatei a 6-a ruse, aflate în retragere de pe frontul din Moldova spre Rusia, în ianuarie 1918. 

În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, a propus Primăriei Galaţi ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris, şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale. Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi a fost demolat în anul 1962.

În 2018, a fost ridicat, pe acelaşi amplasament, un nou monument, inaugurat la 100 de ani de la faptele de eroism pe care le comemorează.

Citit 1327 ori Ultima modificare Duminică, 21 Ianuarie 2024 17:23

2 comentarii

  • postat de Galatean, din pacate
    Luni, 22 Ianuarie 2024 10:55
    81.12.150.***
    Onoare si respect veteranilor militari!
    PS: apropo, cine sunt Lucian Andrei (viceprimarul), Veronica Macri (subprefectul) , Consiliului Județean, Mitică Sandu (vicepreședintele CJ) ???
    Chiar nu am auzit de ...domniile lor !
    0
    4
  • postat de Un galatean…
    Duminică, 21 Ianuarie 2024 20:50
    84.232.141.***
    Respectul pentru eroii neamului, pleaca de la cei ce conduc…de ce adjunctul primarului, adjunctul prefectului?
    Unde sunt cei ce trebuiau sa fie primii la un astfel de eveniment?
    Probabil la schii sau aiurea
    Rusine sa va fie…asta alegem , asta avem, asta meritam.
    5
    31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.