Parcare în jungla de asfalt

Parcare în jungla de asfalt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* …şi de şantiere * Cum va fi destroienită strada Eroilor, cu maşini parcate pe ambele părţi ale drumului? * Vor mai circula autobuze în centru? * Pe Culturii se va mai putea intra? * Dar în Mazepa, pe Ovidiu? * …să nu mai pomenim de intersecţia din Micro 19, unde întoarce troleul *

Parchez cum pot. Unde pot! Şi, să nu uit – pentru că merit. Pentru că edilii nu îşi pun problema parcărilor în Galaţiul anului 2010 – o fi o strategie de îngroşare a bugetului local…? -, ajungi să jonglezi cu maşina la limita regulamentului rutier.

O „împingi” peste borduri, blochezi alte maşini, o aşezi pe marcajul din mijlocul drumului sau o laşi pe banda întâi, cu avariile pornite, semn că uite, sunt resemnat, am cedat nervos, asta nu-i viaţă, las’ să mă amendeze comunitarii.

Strângând din umeri, pe Ovidiu, în Mazepa (FOTO 2)

„Cică o să avem o iarnă călduţă”, spune Marin, şofer de taxi, în aşteptare în staţia din Mazepa. „Eu zic că oraşul o să fie blocat dacă dă ninsoarea. Că nu mai ai pe unde să o iei - toate străzile sunt pline de şantiere, maşinile sunt parcate pe lateralul drumului şi circulaţia este sugrumată oricum”.

„Păi, anul trecut am dus o clientă în trei ore din Micro 19 în Centru, şi nu erau atâtea şantiere câte sunt azi. Uitaţi-vă la strada Ovidiu– cum te strecori pe acolo când e zăpadă?”.

Sens unic ioc

Parcate bară la bară, pe ambele părţi ale drumului, maşinile aşteaptă cuminţi pe Ovidiu. Cu parcările blocurilor pline, te şi miri unde mai intră atâtea autoturisme. Fără să aibă sens unic, pe Ovidiu nu poate intra decât o maşină.

„Dacă ne întâlnim la mijloc de drum, unul dintre noi trebuie să tragă pe dreapta. În regulamentul rutier este admisă parcarea pe ambele laterale doar dacă drumul este cu sens unic. Păi, Poliţia Comunitară de ce nu face nimic?”, întreabă şi Andrei, proprietar de Logan albastru, parcat – cum unde? – tot pe margine de drum.

Eroisme pe Eroilor (FOTO 1)

Împuşcată în trei locuri, strada Eroilor nu se poate plânge de lipsa traficului sau de „mărgelele de maşini” parcate pe laterale. Nici aici nu există scuza că artera ar avea sens unic, dar când traficul se înţeapă în dreptul găurilor căscate în asfalt, deja strada arată a offroad.

Totul se complică însă în perspectivă: „Ce va fi la iarnă? Cum o să intre autobuzele pe aici, pe zăpadă şi printre şantiere? Cum vor intra lamele pe Eroilor?”. Întrebările gălăţenilor cârcotaşi nu au încă răspuns, dar poate nu are nici iarna zăpadă…

Bălcescu cel împuşcat (FOTO 3)

De vise rele, asfaltul de pe Bălcescu rivalizează cu valurile Dunării, iar şantierele ISPA sunt nenumărate. Maşinile parchează pe întrecute, şoferii fiind chiar suficient de precauţi să nu îşi lase tărăboanţa pe stânga străzii, unde se sapă în acest moment galeriile care duc în China.

Ca la carte – Movilei (FOTO 4)

Cu sens unic şi parcări delimitate pe o parte şi alta a drumului, Movilei este un exemplu rarisim de „Aşa da”. Să fie de vină traficul destul de liniştit din zonă? Sau asfaltul găurit, care în plină vară băgase spaima în şoferi?

Culturii – sens unic şi degeaba (FOTO 5)

Adică orice şofer începător poate vedea cu ochiul liber: da, o fi sens unic pe strada Culturii din centrul Galaţiului, dar linia aia punctată pe mijlocul arterei semnifică două benzi de mers. Nu două parcări laterale, după cum s-ar putea înţelege din „context”.

Micro 19 – provocare pentru troleu (FOTO 6)

Vom avea oare subiecte în Micro 19, pe vreme de iarnă şi ninsoare? Probabil, iar unul dintre ele va fi referitor la caznele troleelor de a întoarce printr-un loc strâmt şi, în plus, încă strâmtat de maşinile parcate în zonă.

Da, din nefericire, povestea cu parcările - pe care le improvizăm pentru că nu le avem -, nu se termină aici. Ca şi nepăsarea şi obrăznicia unor gălăţeni care, şi atunci când ar avea loc de parcare prin zonă, tot pun maşina unde vor ei.

Ne vedem la iarnă, când o să spunem „Ţi-am zis eu!”, iar Galaţiul va fi iar un sătuc închis, în care vom fi toţi pietoni.

Citit 1652 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.