Filiala UZPR "Radu Macovei" - jurnalişti în slujba Galaţiului

Filiala UZPR "Radu Macovei" - jurnalişti în slujba Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În mandatul 2020-2024, membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) - Filiala „Radu Macovei” - Galați au desfășurat o serie de activități care au îmbinat latura creativă a profesiei cu cea de utilitate publică, potrivit Statutului de funcționare a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și legislației în vigoare, aşa cum am aflat de la preşedintele Maria Stanciu, cu ocazia Adunării Generale desfăşurate luni, 12 februarie 2024. 

Cu acest prilej, la sala Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” – Galați s-a aprobat bilanțul activităților din mandatul 2020-2024,  fiind realeşi, cu unanimitate de voturi, președintele filialei, ziarista Maria Stanciu, şi membrii Consiliului de coordonare a filialei, ziaristul Dan Cătălin Predescu, redactor-șef al cotidianului "Viața liberă" și ziaristul și poetul Viorel Dinescu.

Filiala Galați a UZPR a fost înființată imediat după 1989, pe structura redacției ziarului „Viața liberă”, la inițiativa jurnaliștilor Radu Macovei şi Grigore Lazarovici, cărora li s-au alăturat și alți ziariști. Are personalitate juridică din 1999.

Pornind de la misiunea legitimă a ziaristului de a informa şi a educa, membrii Filialei UZPR - „Radu Macovei” - Galați, fără un buget, dar cu dragoste față de această profesie și față de comunitatea gălățeană, au realizat mai multe proiecte culturale. 

- Concursul de eseuri dedicat școlarilor și liceenilor din județul Galați, ediția a IV-a, în 2021, cu tema „România frumoasă”, şi a V-a, în 2022, - cu tema „Ospitalitate și generozitate, la români”. 

- Proiectul educativ „Să rescriem povești identitare, la Dunărea de Jos”, în parteneriat cu Biblioteca Colegiului Național „Costache Negri”.

- Filiala UZPR "Radu Macovei" a fost, pe 11 iunie 2022, în prezența ziaristului Sorin Stanciu, președintele UZPR, gazda întâlnirii reprezentanților filialelor Iași, Bacău, Dobrogea, Buzău, Vrancea şi Brăila, desfăşurată sub genericul: „Ziaristul - apostol în comunitate”. Întâlnirea a debutat cu un moment de reculegere în amintirea ziariștilor care au plecat la cele veșnice: Radu Macovei, Grigore Lazarovici, Dinu Doru Glăvan, Mariana Iliescu, Silvia Mihalcea, Dimofte Bourceanu...  În context, domnul Sorin Stanciu a vorbit despre  continuitate și despre rolul și rostul ziaristului în societatea de astăzi, în slujirea comunității. Cheltuielile de organizare au fost susținute din fondurile Filialei gălățene, constituite din donațiile de 3 la sută din impozitul pe venitul global, pentru care conducerea UZPR Galaţi le-a mulţumit donatorilor, ziariști din Filiala UZPR „Radu Macovei” - Galați.     

Cunoscând importanța promovării și a cunoașterii limbii române îndeosebi de către românii dintre Prut și Nistru, UZPR Galaţi a avut și continuă să aibă o importantă colaborare cu Asociația „Danubiana” - Galați.

În contextul manifestărilor „Uniți în pace pentru Ucraina!” (2022-2023), la inițiativa Filialei UZPR „Radu Macovei” - Galați, a venit la Galaţi conf. univ. dr. Silvia Grossu, de la Universitatea de Stat din Chișinău, redactor coordonator al periodicului ”Courrier de Moldavie”, care a vorbit despre cum a fost scoasă la lumină limba română, imediat după Unirea României Mari de la 1 Decembrie 1918, în Basarabia străbună.   

Un alt proiect consistent al Filialei UZPR „Radu Macovei” – Galați este și cel de editare a volumului „Arhitectura satului și a sufletului românesc din Moldova de Sud”, o colecție de interviuri realizată de Maria Stanciu cu etnologul Eugen Holban (1935-2020), proiect prin care a venit la Galați şi prof. univ. dr. Varvara Buzilă, de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), muzeograf la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală – Chișinău.

În 24 septembrie 2020, Galaţiul l-a pierdut pe regretatul ziarist Radu Macovei, mentorul Filialei UZPR Galați, eveniment în urma căruia, în plină pandemie, a fost editat volumul „Mistuire pentru dăinuire. Cultură, comunicare, apostolat - Radu Macovei (1943-2020)”, volum realizat prin voluntariat, publicat la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, cu binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Casian al Dunării de Jos, fiind tipărit prin susținerea distinsei prof. univ. dr. Viorica Macovei și a Tipografiei ADJ.

Un alt proiect, de pionierat în spațiul românesc, este înființarea unui colț dedicat istoriei presei gălățene, în cadrul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos, la propunerea Arhiepiscopului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian.  În acest scop, în vara anului 2022, cu sprijinul familiei, UZPR Galaţi a donat Muzeului Eparhial mai multe obiecte ce au aparținut ziaristului Radu Macovei (1943-2020). În urma plecării dintre noi şi a ziaristului Grigore Lazarovici (10 noiembrie 2021), am completat colecţia cu obiecte care i-au aparținut, la propunerea Arhiepiscopului Dunării de Jos şi cu sprijinul doamnei dr. Călina Lazarovici.

De referință rămâne realizarea - la propunerea dlui Grigore Lazarovici - a unui bust al ziaristului Radu Macovei. Lucrarea a fost realizată de sculptorul brăilean, stabilit la Iaşi, Ana Maria Negară, fiind finanțat de Fundația „Sergiu Celibidache” - București. Este parte a mini-expoziției de Istoria presei de la Muzeul Eparhial, prin înțelegerea și grija părintească a Înaltpreasfințitului Episcop al Dunării de Jos, care a acceptat așezarea bustului lui Radu Macovei (1943-2020) într-una din sălile Muzeului Eparhial.

Filiala UZPR „Radu Macovei” Galați le mulţumeşte partenerilor săi permanenţi pentru sprijinul în desfăşurarea proiectelor culturale: Eparhia Dunării de Jos și Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos;  cotidianul „Viața liberă”, Ziarul "Lumina", al Patriarhiei Ortodoxe Române, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Galați, TV Express, Presa Galați, Asociația „Danubiana”, Centrul Cultural "Dunărea de Jos", Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” şi publicațiilor UZPR, care i-au reflectat activitatea, exprimându-şi speranța că respectul ziariștilor gălățeni pentru cuvânt ca mijloc de dialog, comunicare și comuniune în promovarea și dezvoltarea unor proiecte social-economice, cultural-spirituale va ajuta la scoaterea din anonimat a Cetăţii „Sfântului Apostol Andrei” de la Galați.

Citit 1239 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Februarie 2024 11:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.