Director al APDM, trimis la închisoare pentru luare de mită

Director al APDM, trimis la închisoare pentru luare de mită
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Luigi Marius Ciubrei, fost director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime, a primit o pedeapsă cu executare în apelul cu care a atacat sentința primită de la Tribunal pentru dare de mită. Fostul șef al APDM a fost trimis în judecată alături de alte patru persoane, sub acuzațiile de luare și respectiv dare de mită, după ce procurorii DNA ar fi dovedit că acesta primea șpagă pentru a facilita angajări pe posturi în cadrul companiei. Ceilalți inculpați din dosar au scăpat cu pedepse cu suspendare. 

La șase ani de la trimiterea în judecată pentru fapte de corupție, fostul director general al APDM Galați, Luigi Marius Ciubrei, a aflat verdictul final în dosarul deschis de DNA în primăvara lui 2018. În perioada 2017-2018, susțineau procurorii Anticorupție, Ciubrei și un marinar din cadrul companiei ar fi ”colaborat” pentru angajarea unor persoane pe diverse posturi în cadrul APDM, în schimbul unor sume de bani. Marinarul, un anume Constantin Tarău, ar fi intermediat șpaga între doritori și director. Trei mituitori, respectiv Daniela Mariana Sărluceanu, fiul acesteia, Mădălin Mihai Sărluceanu, și un anume Sandu Cuțov, au fost trimiși în judecată și condamnați. 

Procurorii DNA Galaţi au arătat, în rechizitoriu că, în perioada iunie 2017 - 17 aprilie 2018, inculpatul Luigi Marius Ciubrei, în calitatea sa de director al APDM Galaţi, prin intermediul inculpatului Constantin Tarău, a pretins şi primit de la cinci persoane (printre care şi Daniela Mariana şi Mădălin Mihai Sărluceanu) suma totală de 2.700 de euro, în scopul angajării unora dintre aceste persoane la compania pe care o conducea, pe posturile de ”marinar” şi ”mecanic”.

De la inculpaţii Daniela Mariana Sărluceanu şi fiul său, susţin procurorii, directorul APDM SA ar fi primit suma de 1.000  de euro, pentru a-l angaja pe acesta din urmă pe postul de ”marinar”. ”În realitate, sumele de bani, plătite efectiv de persoanele interesate, au fost mult mai mari, inculpatul Tarău Constantin şi alte persoane oprindu-şi un «comision» cuprins între 100 şi 600 de euro. În această manieră, inculpatul Tarău Constantin şi-a însuşit suma totală de 1.500 de euro”, se arată într-un comunicat al DNA Galaţi dat publicității la data flagrantului, în timpul căruia Ciubrei a fost prins primind 500 de euro. 

Pedepse reduse

Ciubrei a fost condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare, iar Tarău, complicele lui, la patru ani. Cei trei mituitori au primit pedepse mult mai mici, cu suspendare, dar toți au atacat decizia Tribunalului, considerând-o exagerată. După ce Curtea de Apel, instanța sesizată cu soluționarea contestației, a decis rejudecarea cauzei, același Tribunal a redus pedepsele, cel puțin în ceea ce îi privește pe Ciubrei și Tarău.

Din șase ani, Ciubrei a ”rămas” cu 3 ani și 6 luni de închisoare, cu executare, în timp ce Tarău a scăpat de pușcărie, pedeapsa de patru ani fiindu-i redusă la trei ani, pe care nu îi va executa după gratii. Ceilalți inculpați, respectiv mama și fiul Sărluceanu, precum și Cuțov, au primit pedepse cu suspendare pentru dare de mită.

Citit 2518 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 21:27

3 comentarii

  • postat de Cristi
    Vineri, 22 Martie 2024 21:08
    5.13.171.***
    La multi ani domnului Director! BV! Felicitari!
    0
    2
  • postat de Thetys
    Vineri, 22 Martie 2024 08:58
    89.136.3.***
    Sumele sunt mult mai mari, dar "angajatii cu mita" nu vor mai recunoaste. Iar sase ani este o rusine pentru justitia romana, care forta prescriptia!
    2
    11
  • postat de Un cetatean
    Joi, 21 Martie 2024 20:33
    90.95.145.***
    Un mecanic ajuns cu studii la seral, director la o mare companie de stat, putin infumurat si un pic arogant, a crezut ca institutia statului e mosia proprie, cu toate ca veniturile anuale , basca o librarie in centrul orasului nu a reusit sa-i satisfaca ''foamea'' de bani. Acum are timp de gandire.
    9
    37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.