Giovanni zis „Ioni a lu’ Ceku’

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Filmul „Morgen”, premiat la Luxemburg: Filmul „Morgen” (2010, co-producţie România - Franţa - Ungaria), în regia lui Marian Crişan, producţie a casei de film Mandragora, avându-i în distribuţie pe András Hatházi, Yilmaz Yalcin şi pe Elvira Rimbu, a câştigat Marele Premiu şi, totodată, Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Luxemburg, CinEast2010.

* Enescu din Italia: Există români de sânge şi români de suflet. Giovanni De Cecco este un român rupt din spiritul lui Enescu. Are talentul, compoziţiile şi dragostea pentru poporul României care să dovedească prin fapte cele de mai sus.

Un băiat, în a cărui mâini orice pian clasic devine suava doină, mistica horă, sincopatul joc, mândra sârbă şi alte stiluri milenare de muzică sacră şi profană ale tezaurului folcloric românesc. Pe deasupra, el  vorbeşte şi scrie româneşte.

Giovanni a absolvit în 1999 Filozofia cu notă maximă la Universitatea Ca’ Foscari din Venezia. În 2005 a fost laureat al Conservatorului Benedetto Marcello, tot din Venezia, cu specialitatea pian clasic. A făcut studii etno-folclorice în România între 2004-2010, cu mesteşugari ai folclorului românesc, precum Ioan Pop „Popicu”, în special în zonele Maramureş şi Transilvania.

A încorporat, gen Ciprian Porumbescu, George Enescu, Franz Liszt şi Bela Bartok, melodii din folclorul daco-român în orchestraţii clasice şi a (re)adus muzica românească în scenele sălilor de concert. Lângă palmaresul de muzică românească atat de impresionant al celui care îşi spune „Ioni a lu Ceku” s-au adăugat lecturile:

„Am citit ˝Spaţiul mioritic˝ de Lucian Blaga, am înteles despre ce era vorba; simţeam că aveam în sângele meu un fel de memorie jungiană a unui trecut pe care altcineva l-a trăit”.

„În România, de la lăutarii bătrani din Maramureş şi Bucovina am învăţat foarte multă muzică evreiască care o cântau în trecut la nunţi evreieşti. Deci tezaurul folcloric al stilului evreiesc a rămas acum în posesia unor lăutari ţigani din România. Întâlnirea mea cu România a fost ceva mistic”.

* Trupa Compact, în turneu în Spania: Legendara trupa Compact va efectua în perioada 27-28 noiembrie un turneu în Spania, susţinând două concerte în localităţile Zaragoza şi Calpe-Alicante.

Citit 1816 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.